Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingar Johnsrud – Zij die volgen

Rechercheur Fredrik Beier houdt zich bezig met de verdwijning van de dochter van een politica als er ergens in een uithoek van Oslo een massamoord wordt gepleegd. De slachtoffers waren allen lid van de apocalyptische sekte ‘Het licht van God’. Ook de dochter van de politica is hiervan lid. Zouden de zaken verband met elkaar houden?

Alles lijkt op een religieuze wraakactie te wijzen, maar Frederik en zijn partner Kafa Iqbal hebben daar hun twijfels over. Het onderzoek neemt al gauw een verrassende wending, waardoor de beide agenten jacht moeten maken op een brute moordenaar en verschillende mysteries rondom het schimmige verleden van sekteleiders moeten oplossen. Hoe zal dit aflopen?

‘Zij die volgen’ is het eerste deel uit De Broederschap-trilogie. En wat voor deel! Ingar Johnsrud krijgt het voor elkaar om zijn lezers mee te nemen in een spannend, geheimzinnig en boeiend verhaal waar je het fijne van wil weten. Je gaat als het ware samen met Fredrik en Kafa op zoek naar de moordenaar, waardoor je eigenlijk niet meer kunt stoppen met lezen.

Waar je als lezer wel even aan moet wennen, zijn de vele namen van de verschillende personages. Elk persoon, hoe groot of klein de rol in het verhaal ook is, wordt met voor- en achternaam genoemd. Aangezien je niet altijd meteen weet hoe belangrijk iemand is, probeer je alle namen te onthouden. Wanneer je eenmaal door hebt wie er vaker voorkomen, leest het allemaal wat gemakkelijker door. Deze manier van schrijven doet je ergens denken aan de boeken van Samuel Bjørk.

Johnsrud geeft mondjesmaat informatie aan zijn lezers. Je leest fragmenten in het heden en uit het verleden. Het duurt even voor je het verband hiertussen legt. Dat maakt je nieuwsgierig en zorgt voor een verhoogd leestempo. Hoe dichterbij de ontknoping, hoe spannender het wordt. En ook wanneer je weet wie de dader is, blijven er nog vragen over die de auteur bijna allemaal beantwoord. De rest volgt hopelijk in het tweede (of derde) deel.

Met ‘Zij die volgen’ heeft Johnsrud een ijzersterk debuut geschreven dat naar meer, meer, meer smaakt. Gelukkig komen er nog twee delen uit deze trilogie.

Auteur: Ingar Johnsrud
Titel: Zij die volgen
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 448
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022576311