Interview met Kristie Raaijmakers
Onlangs verscheen het digitale debuut van Kristie Raaijmakers. ’Compleet van de wijs’ is het eerste deel uit de vierdelige serie ‘Rock & Flirt’. Een mooi moment om deze nieuwe auteur (die ooit de beheerder achter Leesfanaten.nl was) een aantal vragen te stellen.
1. Je grote droom is uitgekomen: je debuutroman is verschenen. Hoe voelt dat?
Kristie: “Het is echt een droom die uitkomt. Ik had nooit durven dromen dat het eerste manuscript dat ik geschreven heb, zou worden uitgegeven door zo’n grote naam als HarperCollins. Tegelijkertijd is het ook heel spannend. Het idee dat maandenlang alleen in mijn hoofd bestond, kan nu door iedereen gelezen worden. En dat betekent ook dat iedereen er wat van mag gaan vinden.”
2. Hoe ben je op het idee gekomen voor ‘Compleet van de wijs’? Wist je al meteen dat je een serie wilde schrijven?
Kristie: “‘Compleet van de Wijs’ is ontstaan vanuit het korte verhaal ‘Een zomer Offline’ dat je gratis krijgt bij het aanmelden voor mijn nieuwsbrief. Aanvankelijk wilde ik een serie van drie korte verhalen maken. Dat Fleur dit keer de hoofdpersoon zou zijn, stond al snel vast (in het korte verhaal is zij de beste vriendin van de hoofdpersoon). Toen ik een filmpje zag van Suzan en Freek bij The Streamers, waarin zij een liefdevolle blik uitwisselden, had ik mijn vertrekpunt: wat als de vonk zou overslaan op het podium?
Ik begon te schrijven, had een eindscène in mijn hoofd waar ik naartoe wilde werken, maar onderweg bleek het avontuur van Fleur niet in een kort verhaal te vangen te zijn. Een novelle dan? Ook niet. Ik bleef schrijven tot ik een volledige roman af had. En daarna wist ik: met deze personages wil ik nog wel wat meer.
Aanvankelijk had ik een ander idee voor de serie, maar mijn redacteur Amber opperde het idee voor de huidige serie en daar werd ik zo enthousiast van, dat ik direct al mijn plannen heb omgegooid.”
3. Muziek speelt een belangrijke rol in ‘Compleet van de wijs’. Is dat in jouw leven ook?
Kristie: “Ja, muziek is heel belangrijk voor me. Er zijn wat jaren geweest waarin ik weinig muziek luisterde (en ook weinig las) en ik merkte in die tijd echt dat ik minder goed in mijn vel zat. Dat zegt denk ik wel genoeg…
Als ik eens een baaldag heb, knal ik de muziek lekker hard aan. Dat helpt me enorm om uit mijn hoofd te komen. Verder is muziek voor mij ook een heel belangrijke vorm van inspiratie bij het schrijven. Niet tijdens het schrijven: dan moet het stil zijn. Maar tussendoor luister ik naar de playlist die bij het boek hoort en beginnen de ideeën soms als vanzelf weer te stromen.”
4. Van welke artiesten ben jij fan?
Kristie: “Goh, heb je even? Ik vind Bastille echte een fantastische band. Die mannen zijn zo muzikaal, van covers van andere artiesten maken ze de meest bijzondere creaties. Ook live zijn ze echt fantastisch. Hen bewonder ik echt, ook om het verhaal achter de band.
Maar mijn muzieksmaak is vrij breed en ook heel wisselend. Vaak luister ik een tijdlang bijna dagelijks naar een bepaalde artiest en dan na een tijdje is dat weer een andere. Of ik zet mijn playlist met favoriete rockbands op shuffle. Artiesten die daarin staan, zijn onder meer: Three Days Grace, Papa Roach, Metallica, Red hot chili Peppers, Nirvana, Linkin’ Park, Saint Asonia en Disturbed.
En af en toe ontdek ik een pareltje op de radio of in de Top 40 en draai ik dat nummer helemaal grijs.”
5. Herken je bepaalde eigenschappen van Fleur in jezelf? Zo ja: welke?
Kristie: “Haha, dit vind ik wel een leuke vraag, want van Fleur heb ik juist een heel ander type gemaakt dan ik zelf ben. Dat flirterige en zelfverzekerde karakter heb ik helemaal niet. Zingen kan ik ook niet. En dat Fleur altijd meteen haar mening klaar heeft, herken ik gelukkig ook niet direct in mezelf. Voordeel van mijn studie journalistiek: hoor- en wederhoor is er wel goed ingestampt.
Van mijn redacteur kreeg ik de opmerking dat ik Fleur nogal grofgebekt had gemaakt, ik denk dat ik daarin misschien nog wel het meest van mezelf heb gelegd, haha! Verder deel ik natuurlijk ook haar liefde voor muziek. Oh en (sst, niet tegen mijn man zeggen) ik heb stiekem ook best een zwak voor zwartharige mannen.”
6. Hoe is het proces verlopen van idee voor een boek tot het uitkomen van je eerste boek?
Kristie: ”Daar is ongeveer een jaar overheen gegaan. De droom om een boek te schrijven, had ik al heel lang, maar het leek een eindeloze opgave. Als journalist was ik snelle deadlines gewend en maandenlang aan één boek werken, daar had ik het geduld niet voor. Tot de schrijfwedstrijd van Lisette Jonkman en Martin Gijzemijter op mijn pad kwam: een kort verhaal moest nog wel lukken. Ik genoot zo van het schrijven dat ik meteen wist: hier wil ik mee doorgaan.
Dus begon ik na dat korte verhaal gewoon maar weer aan een nieuw verhaal, dat dus veel langer werd dan gepland. En zo had ik in een paar maanden tijd ineens mijn eerste boek geschreven. Daarna kwam een periode van herlezen, feedback van mijn lieve proeflezers (zoals jij, nogmaals dank!) verwerken en uitgevers zoeken. Dat proces duurde ongeveer net zo lang als het boek schrijven, maar wel met het fantastische resultaat dat ik nu bij HarperCollins getekend heb voor vier boeken.
Met mijn redacteur heb ik nog twee redactierondes doorlopen, daarna kwam het proces van titels bedenken, covers laten ontwerpen, een flaptekst schrijven enz. En toen konden we gaan aftellen tot 10 mei.”
7. Dan is daar de dag dat je allereerste boek is verschenen. Vond je het heel spannend om de eerste recensies te lezen?
Kristie: “Ja, dat is heel spannend. In de maanden dat ik eraan gewerkt had, had ik natuurlijk al wel een paar reacties gehad, van proeflezers, uitgeverijen waar ik het aangeboden had en later mijn redacteur en een paar van haar collega’s. Maar die eerste vijf recensies van de bloggers die het boek vooruit mochten lezen heb ik wel in spanning afgewacht. Gelukkig waren zij allemaal heel positief. Toch blijft het spannend hoe lezers mijn boek zullen gaan ervaren. Door mijn eigen ervaring als recensent weet ik dat verschillende factoren een rol spelen en er geen enkel boek bestaat dat écht iedereen leuk vindt. Maar je hoopt toch dat het in het algemeen goed ontvangen wordt.”
8. Word je begeleid vanuit de uitgeverij hoe je daarmee om kan gaan?
Kristie: “Bij HarperFirst hebben we een heel leuke appgroep met collega feelgoodauteurs - die allemaal ook binnenkort hun boek gaan uitbrengen - het is fijn om daar terecht te kunnen met vragen, twijfels en gewoon voor gezellige gesprekken (heel vaak met leuke mannen als onderwerp, haha!). Ook mijn redacteur staat altijd voor me klaar bij vragen en natuurlijk voor de begeleiding bij de manuscripten. Dat is heel waardevol.”
9. Kun je al iets vertellen over het tweede deel uit de Rock & Flirt-serie?
Kristie: “Het tweede deel van Rock & Flirt gaat ‘Helemaal van Slag’ heten. De eerste versie daarvan is bijna af. Als je geen spoilers wilt voor het eerste deel, dan moet je hier misschien even stoppen met lezen, maar de titel verraadt het waarschijnlijk toch al. In deel twee staat drummer Johan centraal. Ik wil er vooral nog niet te veel over verklappen, maar wat ik wel kan zeggen is dat het verhaal heel anders is dan ‘Compleet van de Wijs’. De hoofdpersoon is zo ongeveer het tegenovergestelde van Fleur, muziek speelt nog altijd een belangrijke rol maar wel een hele andere en is er ook best wel wat verdriet. Maar dat alles wel in Rock & Flirt sfeer, met humor, luchtigheid en romantische spanning.”
10. Je bent moeder van twee kleine kinderen én je hebt een boek geschreven. Echt knap! Waar vind je de tijd om te schrijven? En hoe ziet een schrijfdag eruit voor jou?
Kristie: “Dankjewel :-). Ik ben met het schrijven begonnen in Coronatijd, toen mijn freelance opdrachten op een laag pitje stonden. En sindsdien is het schrijven van mijn boeken mijn eerste prioriteit (op werkgebied). Op de dagen dat ik oppas heb, werk ik dus zoveel mogelijk aan mijn boek. Dan heb ik alle rust om echt in het verhaal te duiken. Op andere dagen pak ik meestal de slaapjes van mijn dochtertje ook nog mee om te kunnen schrijven. En soms heb ik dagen dat het verhaal zoveel plek in mijn hoofd beslaat, dat ik ’s avonds toch maar weer achter die laptop kruip omdat ik verder wil. Nu ik bezig ben met het afronden van de eerste versie, gebeurt dat steeds vaker…”
11. Wat voor soort boeken lees je zelf graag? Heb je bepaalde favoriete auteurs?
Kristie: “Ik ben dol op feelgood. De laatste tijd lees ik eigenlijk alleen nog maar feelgood, met heel af en toe een thriller (van eigen bodem). Afgelopen jaar ‘ontdekte’ ik de Manhattan-serie van Sarah Morgan. Zij is er echt ontzettend goed in om de romantische spanning tussen twee karakters op te bouwen en heeft ook altijd hele mooie psychologische drijfveren achter haar karakters liggen. Ik beschouw haar als een geweldig voorbeeld. Ik vind haar vertelperspectief, wisselend vanuit zowel de man als de vrouw, ook erg leuk. Dat wil ik zelf ook nog eens gaan proberen.
Verder ben ik écht dol op de boeken van Gillian King en Marijke Vos. ‘Vroeger’ was Chantal van Gastel altijd mijn grote voorbeeld. Met haar Zwaar-serie ontdekte ik het genre chicklit en kwam het verlangen om zelf ook ooit zo’n romantisch verhaal te schrijven.”
12. Heb je nog schrijftips voor (beginnende) auteurs?
Kristie: “De belangrijkste tip die ik kan geven is: begin gewoon. En zet door. Ik ben ook heel vaak begonnen, maar nog voordat ik kon ontdekken hoe leuk het is, was ik dan alweer afgehaakt. Het allerleukste aan het schrijven vind ik dat het verhaal mij echt mee kan voeren en dat personages mij als auteur gaandeweg ook nog kunnen verrassen. Toen ik dat ontdekte, was ik niet meer te stoppen.
Als je het echt wilt, moet je er gewoon tijd voor vrij maken. Veel tijd ook. Want een boek schrijven is hard werken. Heel vaak is het leuk, maar soms is het ook echt een worsteling (hashtag boek twee…). Je moet niet gaan zitten wachten op inspiratie, maar zelf aan de bak. En lees veel. Dat zal je schrijfstijl zeker ten goede komen. Maar vooral: geniet. Want alleen als je het zelf écht leuk vind om te schrijven, heeft het kans van slagen. Tenminste, daar ben ik van overtuigd.”
Bedankt voor het beantwoorden van mijn vragen!
- Login om te reageren