Overslaan en naar de inhoud gaan

Iris Boter – Buiten bereik

Als haar man Daniël en hun zwijgzame zoontje Jonas niet terugkomen van hun gezamenlijke vakantie, gaat Katja tevergeefs op zoek. Ze roept de hulp in van Steven, Daniëls compagnon op zijn werk, en dan ontdekt ze dat hij al twee maanden eerder is ontslagen.

Een paar dagen later stopt er een taxi voor de deur, waar alleen Jonas uit stapt. Hij is niet in staat om te vertellen wat er is gebeurd. Van Daniël is nog steeds geen spoor te bekennen…

Iris Boter vertelt het verhaal van ‘Buiten bereik’ vanuit verschillende perspectieven, waaronder Katja en Daniël. Als lezer heb je daardoor meer informatie dan de personages zelf. Dat geeft het verhaal wat extra spanning. Wanneer ontdekken de personages wat jij al weet? Tegelijkertijd wil je ontrafelen wat er nu precies aan de hand is. Wat is er gebeurd op vakantie? En waar is Daniël gebleven?

Op de voorkant en de achterflap van het boek staat dat Jonas in zijn eentje terugkeert naar huis. Het duurt in het verhaal even voordat je dit weet. Dat haalt wel wat spanning weg. Het was interessanter geweest als dit nog nergens vermeld had gestaan.

Doordat Boter relatief korte hoofdstukken gebruikt en een vrij vlotte schrijfstijl heeft, vlieg je als het ware door het boek heen. Toch heb je niet over alle gebeurtenissen een bevredigend gevoel. Klopt het bijvoorbeeld dat Jonas op een reguliere school zit? Door de manier waarop zijn ouders met Jonas omgaan en hoe Jonas is, lijkt dit onwaarschijnlijk. Al met al beleef je een aantal prima leesuurtjes met ‘Buiten bereik’.

Auteur: Iris Boter
Titel: Buiten bereik
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024583720