Overslaan en naar de inhoud gaan

Iris Boter – Mislukt

Loïs studeert aan de kunstacademie, waar ze het wel naar haar zin heeft. Ze volgt haar lessen en doet zo haar eigen ding. Vanwege haar grote geheim houdt ze iedereen op afstand. Zelfs Giel, de jongen die ze eigenlijk heel erg leuk vindt.

Als Loïs onverwachts haar studentenkamer uit moet, helpt Giel haar meteen. Ze ontdekt dat hij haar ook ziet zitten. Leuk en spannend tegelijkertijd! Toch gaat Loïs gauw op zoek naar een eigen kamer. Ze kan terecht bij mevrouw De Vogel, een eigenaardige mevrouw waar vreemde zaken gebeuren. De kat lijkt Loïs te kennen en ze kan ineens geweldig pianospelen. Wat heeft dit te betekenen?

Dankzij Giel wordt Loïs steeds losser. Ze beleeft mooie momenten met hem en ze ontdekt dat de liefde een prachtig iets is. Alleen laat ze hem niet te dichtbij komen. Dan valt Loïs plotseling van de trap en wordt alles, echt alles anders.

In ‘Mislukt’ lezen we het verhaal vanuit de ik-persoon Loïs. Je merkt al vrij snel dat er iets met haar aan de hand is, maar ondanks dat het verhaal vanuit haar verteld wordt duurt het even voor we het grote geheim ontdekken. Iris Boter werkt daar op een mooie manier naartoe en zorgt er daarmee voor dat alles op z’n plek valt. Ineens begrijp je bepaalde eigenschappen van Loïs.

Het verhaal kabbelt op een leuke en gezellige manier voort totdat Loïs van de trap valt. Zonder iets te verraden, geeft die gebeurtenis een hele andere draai aan het boek. En dat maakt van ‘Mislukt’ een bijzonder boek. De auteur laat je nadenken over je eigen leven en over je verleden. Moet je blij zijn met je leven zoals het nu is of zou je er iets aan willen veranderen met alle gevolgen van dien? Het zorgt er uiteindelijk voor dat je het verhaal met een kleine traan in je ogen uitleest.

‘Mislukt’ was mijn eerste kennismaking met Iris Boter, maar het zal zeker niet de laatste zijn. Ze heeft me geraakt met dit verhaal en ik ben erg benieuwd naar haar vorige boeken… én naar haar volgende uiteraard.

Auteur: Iris Boter
Titel: Mislukt
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Van Goor
ISBN: 9789000347759