Overslaan en naar de inhoud gaan

Israel van Dorsten – Wij waren, ik ben

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.

In 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd. Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?

In 2019 was er schokkend nieuws toen bekend werd dat er in Ruinerwold kinderen afgeschermd waren van de buitenwereld door hun vader. Stukje bij beetje kwam in de media wat er zich zoal in dat gezin had afgespeeld. Nu brengt Israel van Dorsten met ‘Wij waren, ik ben – weg uit Ruinerwold’ zijn verhaal over hoe hij het beleefd heeft. Hij laat duidelijk merken dat hij niet voor zijn broers en zussen spreekt; alleen voor zichzelf.

Wat is het een heftig en indrukwekkend verhaal dat je te lezen krijgt. Het lijkt haast een film… totdat je beseft dat dit echt gebeurd is. Je kunt er gewoonweg niet bij dat die vader zo was en dat hij dit zijn kinderen heeft gedaan. Heel knap hoe Israel dit op papier heeft gezet en heeft kunnen delen wat hij wilde met Nederland. Het is lastig om onder woorden te brengen hoe indrukwekkend dit verhaal is. En tegelijkertijd hoe heftig het is. Ik heb het boek af en toe even weggelegd, omdat het me teveel werd. Dan besef je je dat Israel niet even weg kon uit de onmenselijke situatie waarin hij is opgegroeid. Des te knapper is hoe Israel zijn kleine geluksmomentjes uit zijn jeugd weet te delen met de lezer. Daardoor krijg je nog meer respect voor hem.

Het verhaal van ‘Wij waren, ik ben’ blijft nog wel even rondspoken door je hoofd. Wat heeft Israel van Dorsten veel meegemaakt en wat is het knap dat hij nu staat waar hij nu is.

Auteur: Israel van Dorsten
Titel: Wij waren, ik ben
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Pluim
ISBN: 9789493304239