Overslaan en naar de inhoud gaan

Jaap Seidell en Jutka Halberstadt – Het voedsellabyrint

In een wereld waarin informatie slechts een muisklik van ons vandaan is, is heel veel informatie te vinden over gezond worden én blijven. Deze informatie is vaak tegenstrijdig, waardoor je niet meer precies weet wat nu wel en niet helpt. De belangrijkste oorzaken van ongezond eetgedrag zijn stress, gebrek aan kennis, armoede en een ongezond voedselaanbod. Maar een precieze oplossing om dit ongezonde eetgedrag te veranderen ontbreekt. Daar willen Jaap Seidell en Jutka Halberstadt verandering in brengen met ‘Het voedsellabyrint’.

De auteurs geven op een duidelijke en gemakkelijk geschreven manier inzicht in de oorzaken van ons (eet)gedrag. Dat maakt het een leerzaam boek. Ook al zet je bij sommige passages wel wat vraagtekens. Maar Seidell en Halberstadt zeggen in hun voorwoord al dat ze geen leer- of dieetboek zijn. Ze willen mensen inzichten aanbieden en handvatten geven.

‘Het voedsellabyrint’ bestaat uit vier delen, namelijk ‘Een nieuwe kijk’, ‘Hoe ons gedrag wordt gestuurd’, ‘Te zwaar: en dan?’ en ‘Voedingswetenschap’. Vooral de laatste twee delen vond ik erg interessant. De auteurs vertellen over overgewicht, afvallen en een eventuele terugval, zonder met een soort wijsvingertje naar te dikke mensen te wijzen. Ook de hoofdstukken ‘Voedingsmiddelen’ en ‘Voedingsstoffen’ zijn zeer leerzaam. Een heleboel informatie uit dit boek weet je ergens wel, maar ben je alweer vergeten of doe je niets meer mee. Door het nu allemaal bij elkaar te zien staan, wordt het even extra benadrukt voor je, waardoor het weer beter blijft hangen.

Kortom: ‘Het voedsellabyrint’ leert je het een en ander, leest gemakkelijk weg en zal mensen zeker kunnen helpen om gezonder te gaan leven. Maar… een andere, gezondere levensstijl begint wel bij jezelf… en vaak stapje voor stapje.

Auteur: Jaap Seidell en Jutka Halberstadt
Titel: Het voedsellabyrint
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045027159