Overslaan en naar de inhoud gaan

Jack Cheng – Ik zie je in de kosmos

De 11-jarige Alex Petroski woont in Rockdale, Colorado, samen met zijn moeder en zijn hond, die hij heeft vernoemd naar zijn grote held, de astronoom Carl Sagan. Hij zorgt voor zijn moeder, die soms dagenlang in bed ligt en niet aanspreekbaar is. Zijn droom is om zijn goud geverfde iPod de ruimte in te sturen, net zoals Sagan in de jaren zeventig heeft gedaan met een gouden plaat. Hij spreekt al zijn belevenissen in op zijn iPod, gericht aan intelligente buitenaardse wezens die deze misschien op een dag in de ruimte vinden.

Als Alex samen met zijn hond naar een festival voor amateurastronomen gaat om zijn zelfgebouwde raket met de iPod te lanceren, mislukt deze en raakt hij samen met zijn hond verzeild in een road trip door Amerika. Hij ontmoet allerlei bijzondere mensen die hem naar nieuwe plekken meenemen en hij komt op het spoor over de waarheid van zijn vader, die acht jaar daarvoor is overleden.

‘Ik zie je in de kosmos’ is opgedeeld in 52 hoofdstukken. Of beter gezegd: 52 opnames die Alex met zijn iPod maakt. Hij vertelt als het ware zijn verhaal aan de iPod en daardoor voelt het alsof hij het verhaal direct aan jou als lezer vertelt. Jack Cheng heeft hiermee een bijzondere vertelwijze gekozen. Meteen vanaf het begin heb je het gevoel dat je als lezer bij het verhaal betrokken wordt. Mooi gedaan!

De schrijfstijl past perfect bij het hoofdpersonage. Alex is pas 11 jaar en dat merk je aan de manier van vertellen. Het wordt op een kinderlijke wijze verteld. Dat betekent overigens niet dat het een kinderachtig is. Verre van! Cheng vertelt het verhaal op een vlotte en luchtige manier, met hier en daar een serieuzere ondertoon erbij. Zeker naarmate het einde gebeurt dat. De auteur laat je hierdoor ook nog even over je eigen leven nadenken, zonder dat het te zwaar of iets dergelijks wordt. ‘Ik zie je in de kosmos’ is een mooi en ontroerend verhaal. Aanrader!

Auteur: Jack Cheng
Titel: Ik zie je in de kosmos
Genre: Roman
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045212128