Overslaan en naar de inhoud gaan

Jackie van Laren – Lentegroen

Als de stoere, zelfstandige boswachter Sylvie wordt bedrogen door haar vriend, aarzelt ze geen moment. Ze verhuist met haar dochter Ties naar een plek waar ze een nieuwe baan kan krijgen en zweert nooit meer aan een relatie te beginnen. Boswachterij De Grote Weijde, op de Utrechtse Heuvelrug, is een prachtig gebied, en het boshuisje waar ze zo in kan trekken is ook een bonus.

Freek, de eigenaar van het landgoed, is mensenschuw, eenzelvig en een beetje wereldvreemd, maar tegelijk ook hyperintelligent. Hij zit niet te wachten op bemoeienis van buitenaf, maar als er criminele activiteiten op zijn landgoed plaatsvinden en hij Sylvies hulp heel hard nodig heeft, moet hij wel uit zijn schulp komen.

‘Lentegroen’ is het eerste deel uit de Onder de bomen-serie van Jackie van Laren. Het verhaal wordt afwisselend vanuit Sylvie en Freek verteld. Hierdoor leer je deze twee personages goed kennen en kun je hun gevoelens en gedachten ook lezen. Dat geeft je als lezer soms al meer informatie dan de personen in het boek weten.

In het begin van het verhaal moet je met name even wennen aan het personage Freek. Hij komt wat afstandelijk en nors over. Sylvies dochter Ties lijkt wel tot hem te kunnen doordringen, maar dat gaat in het begin allemaal wat moeizaam. Hoe verder je leest en hoe meer je over Freek te weten komt, hoe duidelijker wordt waarom hij is zoals hij is. Dan blijkt het allemaal goed in het verhaal te passen en sluit je Freek toch wel een beetje in je hart.

Sylvie en haar dochter Ties komen meteen als leuke en lieve personages over. Sylvie heeft het een en ander meegemaakt in haar verleden, maar ze staat goed haar mannetje. Dat merk je al meteen bij haar eerste kennismaking in haar woonplaats. Hele leuke scène is dat!

Van Laren weet met ‘Lentegroen’ een mooi boek neer te zetten, waarin ze het ook aandurft om wat zwaardere onderwerpen aan bod te laten komen zonder dat het een heel zwaar boek wordt. De auteur laat zien dat het leven niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Richting het einde van dit boek zit een heftigere scène over Freek die veel indruk maakt. Daardoor ga je hem alleen nog maar meer waarderen en gun je hem de wereld. Ik ben heel benieuwd wat er allemaal te gebeuren staat in het tweede deel ‘Zomerloof’.

Auteur: Jackie van Laren
Titel: Lentegroen
Serie: Onder de bomen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022591444