Overslaan en naar de inhoud gaan

Jackie van Laren – Thuiskomen

Freddy van Ee is een succesvol schrijfster die met haar twee katten in een schattig dijkhuisje in Amsterdam-Noord woont. Ze houdt er niet van om in de belangstelling te staan, maar laat zich toch door haar uitgeefster overtuigen om mee te doen aan een tv-spelletje. In het panel zit ook de beroemde Nick Jacobs. Nick en Freddy vinden, vol verwondering, iets bij elkaar waarvan ze beiden niet hadden gedacht dat het nog zou kunnen.

De half-Surinaamse Odile Norton is opgevoed door haar alleenstaande moeder Serafina, die nooit heeft willen zeggen wie Odiles vader is. Als Serafina ongeneeslijk ziek wordt, verbreekt Odile haar toch al slechte relatie en trekt bij haar moeder in. Ze willen de laatste tijd die ze samen hebben zo goed mogelijk doorbrengen. Zal Odile ook nog antwoord krijgen op de vraag wie haar vader is?

Het verhaal van ‘Thuiskomen’ wordt afwisselend verteld door Freddy en door Odile. Dat houdt de vaart er goed in, waardoor je als lezer lekker door kunt blijven lezen. Je hebt al snel door dat Jackie van Laren in haar nieuwste boek ervoor gekozen heeft om een heftig en verdrietig onderwerp aan te snijden. Hoe ga je om met de ongeneeslijke ziekte van (in dit geval) je moeder? Het is een situatie waar veel mensen al mee te maken hebben gehad. Knap hoe de auteur dit heftige onderwerp op een soort mooie manier in het verhaal heeft weten te verwerken. Je zou verwachten dat het een heel zwaar boek wordt, waarbij je continu moet huilen. Er zitten ook mooie, luchtige en liefdevolle scènes in. Dat maakt het een veelzijdige roman.

De belangrijkste vraag uit het boek kun je als lezer al sneller beantwoorden dan één van de hoofdpersonages zelf. Dat maakt verder eigenlijk niet uit. Soms is het jammer als een verhaal voorspelbare kanten hebt en soms ook niet. ‘Thuiskomen’ is zoveel meer dan alleen erachter komen wie de vader van Odile is. Het laat zien hoe belangrijk liefde is, in welke vorm dan ook. Dat maakt het gewoon een heel mooi boek om te lezen.

Richting het einde van het boek weet Van Laren haar lezers te laten huilen. Bij mij stroomden de tranen over mijn wangen; het deed me op sommige momenten enorm aan mijn vader en zijn ziekteverloop denken. Tegelijkertijd dacht ik ook terug aan de mooie momenten die we in zijn laatste maanden nog gehad hebben. Het is fijn als een boek dat voor je kan oproepen. Stop ‘Thuiskomen’ maar gauw in je koffer om mee te nemen op vakantie en geniet ervan!

Auteur: Jackie van Laren
Titel: Thuiskomen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022587553