Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Het geheime weekboek van groep acht

Vier leerlingen uit groep acht besluiten een geheim afscheidscadeau voor hun klasgenoten te maken. Sven, Rachelle, Thomas en Janneke gaan dit schooljaar een weekboek bijhouden. Elke week beschrijft één van hen wat er allemaal in de klas is gebeurd.

Ze maken in hun laatste jaar op de basisschool van alles mee. Zo krijgen ze seksuele voorlichting van hun meester, komt de moeder van Merel ineens op het schoolplein staan en is er volop spanning vanwege de eindtoets. Al snel blijkt dat de vier leerlingen meer persoonlijke dingen vertellen dan ze van tevoren verwacht hadden. Willen ze wel dat al hun klasgenoten dat lezen?

Een aantal schoolromans van Jacques Vriens zijn in een nieuw jasje gestoken, waaronder ‘Het geheime weekboek van groep acht’. In 2010 verscheen dit boek voor het eerst en nu is het opnieuw verschenen. Het is een bewerkte versie van een serie vervolgverhalen die eerder zijn verschenen in het tijdschrift ‘Tina’.

Het verhaal leest vlot en zal herkenbare situaties hebben voor de primaire doelgroep. Leerlingen die zelf in groep 8 zitten, herkennen wat de vier leerlingen meemaken. Dat geldt niet alleen voor zaken als de citotoets en het hebben van een strenge juf of meester, maar ook bijvoorbeeld bij verliefdheden en ruzies. Vriens heeft zich goed ingeleefd in zijn doelgroep. Het is te merken dat hij jarenlang als meester en directeur op een basisschool heeft gewerkt. Hij weet wat er in een klas kan gebeuren en heeft daar een leuk en interessant boek van gemaakt.

De vertelwijze in ‘Het geheime weekboek van groep acht’ is leuk en origineel. Je leest het verhaal om en om vanuit één van de leerlingen. Sven, Rachelle, Thomas en Janneke hebben elk hun eigen problemen en prioriteiten. Dat lees je telkens wanneer ze aan de beurt zijn om verslag te doen. Aanrader om te lezen voor jong én oud.

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Het geheime weekboek van groep acht
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 120
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000355075