Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Jakob en de zeven gevaren

Op weg naar school moet Jakob elke dag zeven gevaren trotseren. Die gevaarlijke Duitse herder bij mandenwinkel Bruins bijvoorbeeld. Het kerkhof. En Jakobs strenge meester Hoeben. Jakobs vriendin Claartje vindt hem eigenlijk een angsthaas. Maar die gevaren onderweg zijn nog niet eens Jakobs grootste zorg! Zijn vader heeft het gezin verlaten en dan raken Jakob en zijn moeder ook nog het huis kwijt door een brand, waardoor ze voor een tijdje moeten inwonen bij een heel vervelende tante.

Door alles wat Jakob meemaakt en zijn bijzondere vriendschappen wordt hij steeds moediger en leert hij beter voor zichzelf opkomen. Tot hij op een dag naar school loopt en wél raad met alle gevaren weet.

Jacques Vriens staat erom bekend dat hij een meesterverteller is. Hij heeft inmiddels al heel veel boeken op zijn naam staan. ‘Jakob en de zeven gevaren’ is het nieuwste boek dat hij aan zijn indrukwekkende oeuvre kan toevoegen. Met dit boek laat hij wederom zien waarom zijn boeken zo populair zijn.

Met dit boek gaan we terug naar de jaren ’50, waarin onder meer het geloof heel belangrijk was, er onderscheid was tussen jongens- en meisjesscholen en elke dag levertraan slikken heel normaal was. Je leest hoe de jonge jongen Jakob deze tijd beleeft en waarschijnlijk heeft Vriens dit verhaal op eigen ervaringen gebaseerd. Het verhaal komt in ieder geval heel persoonlijk en levensecht over. Heel fijn om te lezen.

‘Jakob en de zeven gevaren’ leest lekker vlot, mede door de prettige schrijfstijl van de auteur en de humor die erin verwerkt zit. Regelmatig heb je een lach op je gezicht tijdens het lezen, ook al is zeker niet alles even leuk wat er gebeurt. Gewoon weer een fijn boek van één van mijn favoriete (kinderboeken)schrijvers!

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Jakob en de zeven gevaren
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 128
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000377688