Overslaan en naar de inhoud gaan

Jacques Vriens – Mijn vader woont in het tuinhuis

De vader van Lara en Joeri roept onverwacht tijdens het zondagse toetje: ‘We gaan scheiden.’ De tweeling reageert heel verschillend. Lara probeert het te begrijpen, maar Joeri is woedend. De scheiding lijkt steeds meer een vechtscheiding te worden, al doet iedereen zijn best dat te voorkomen. De emoties lopen hoog op, ook tussen Joeri en Lara. Hun thuis is hun thuis niet meer.

Gelukkig hebben ze allebei veel gevoel voor humor en als het erop aankomt, helpen tweelingen elkaar altijd. Op school mogen ze alles even vergeten. Ze zitten in groep acht en dat is een bijzonder jaar. Maar als het echt helemaal uit de hand loopt, nemen Joeri en Lara het heft in eigen handen – en hoe!

In ’Mijn vader woont in het tuinhuis’ vertellen Lara en Joeri om en om hun kijk op de echtscheiding van hun ouders. Ze mogen dan wel een tweeling zijn; ze reageren heel verschillend op deze heftige gebeurtenis. Dat brengt Jacques Vriens op een mooie manier naar voren. Zo laat hij een bepaalde gebeurtenis bijvoorbeeld eerst vanuit Lara’s ogen zien en daarna diezelfde gebeurtenis vanuit Joeri’s ogen. Zo krijg je als een lezer een goed beeld van de tweeling en hun gedachten en gevoelens.

Vriens is een meesterverteller. Dat heeft hij in zijn indrukwekkend oeuvre al heel vaak laten zien en dat blijkt ook uit zijn nieuwste boek. Hij zet sterke dialogen neer en het verhaal komt goed binnen. Je voelt haast de woede, het verdriet en de machteloosheid van de twee kinderen. Het is ook niet niks als je ouders gaan scheiden… De impact daarvan is groot, hoe jong of oud je als kind ook bent.

Het einde van ‘Mijn vader woont in het tuinhuis’ is mooi en emotioneel tegelijkertijd. De meeste lezers zullen het daar waarschijnlijk niet droog houden. De auteur laat in zijn nawoord weten dat hij hoopt dat dit boek een helpende hand biedt aan alle kinderen die in eenzelfde soort situatie als Lara en Joeri zitten. En wie weet helpt het ook de ouders die gaan scheiden. Al met al heeft Vriens wederom een mooi boek geschreven. Aanrader!

Auteur: Jacques Vriens
Titel: Mijn vader woont in het tuinhuis
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 142
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000373468