Overslaan en naar de inhoud gaan

Janine van der Hulst-Veerman – Lieve Hart! & Gevangen wind

In het begin van de 20e eeuw probeert de jonge, creatieve Marrie haar leven zo goed mogelijk op orde te hebben. Samen met haar ouders en haar jongere zussen leidt ze een armoedig bestaan in het vissersdorp Huizen. Het leven is soms zwaar, maar heeft ook mooie kanten. Marrie wordt verliefd op de vissersknecht Lammert. Haar moeder ziet dat helemaal niet zitten, maar heeft Marrie daar wel een boodschap aan? Of volgt ze haar eigen gevoel?

Na een paar jaar en heel wat gebeurtenissen verder besluit Marrie Huizen te verlaten om ergens anders in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen. Dit gaat niet zo gemakkelijk. Zou Marrie goed kunnen wennen aan een andere omgeving met andere gewoonten en gebruiken?

‘Gevangen wind’ is het vervolg op ‘Lieve Hart!’ Het handige aan de uitgave die ik heb mogen lezen, is dat het eerste boek erin opgenomen is. Het eerste deel van bovenstaande samenvatting gaat over het eerste boek; het tweede over het vervolgboek.

Janine van der Hulst-Veerman heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. Ze is in de familiearchieven en –verhalen van kaasgroothandel Visser Kaas gedoken om informatie te verkrijgen over het leven in de 20e eeuw. Het is duidelijk te merken dat ze zich goed verdiept heeft in de materie. Als lezer waan je je terug in de tijd en ontdek je hoe anders het leven toen was in vergelijking met nu.

Beide verhalen lees je voornamelijk vanuit het personage Marrie, soms komt Lammert ook even aan het woord. Je leert Marrie hierdoor vrij goed kennen. Ze maakt nogal wat mee in haar leven. Je merkt dat bepaalde zaken in die tijd heel anders waren dan nu het geval is. Zo kon je als meisje niet zomaar met elke jongen praten en was het verplaatsen van punt A naar punt B een veel grotere reis dan wij gewend zijn. Heel interessant om te lezen.

Liefhebbers van historische romans kunnen hun hart ophalen bij ‘Lieve Hart!’ en ‘Gevangen wind’. Het is overigens wel raadzaam om beide boeken in de goede volgorde te lezen, zodat je van alle omstandigheden rondom Marrie op de hoogte bent.

Auteur: Janine van der Hulst-Veerman
Titel: Lieve Hart! & Gevangen wind
Genre: Historische roman
Aantal pagina's: 229
Uitgeverij: Lieve Hart
ISBN: 9789082480313