Overslaan en naar de inhoud gaan

Jay Asher – 13 Reasons why

Stel je voor. Je zit op de middelbare school en bent verliefd - op het meest bijzondere meisje van de klas natuurlijk. Een tijdlang bewonder je haar vanuit de verte. Je weet zeker dat je haar nooit kunt krijgen. En dan opeens, is er die avond. Er gebeurt niets, maar jullie praten. Er is een klik, en een belofte van meer.

En dan is ze er opeens niet meer. Ze is dood. Hannah heeft zelfmoord gepleegd. Daarvoor had ze niet één maar dertien redenen. Er zijn volgens haar dertien schuldigen. En die klaagt ze persoonlijk aan in een getuigenis die ze op cassettebandjes heeft opgenomen. Dan liggen opeens die bandjes voor jouw deur...

De kaft en de flaptekst van ’13 Reasons why’ trokken mijn aandacht, waarop ik besloot dit boek aan te schaffen. En daar heb ik geen spijt van gekregen. Op een ochtend begon ik in het boek te lezen en in de middag had ik het al uit. Ik kon haast niet stoppen met lezen en wilde weten hoe het verder ging.

Door het bijzondere onderwerp en door de prettige schrijfstijl van Jay Asher leest het boek fijn. Vanuit de ik-persoon van Clay lees je het verhaal. Hij krijgt de bandjes en begint ze meteen te luisteren. Elk hoofdstuk beslaat één kantje van een cassettebandje. Als Clay op play of pauze drukt, wordt dat ook in het boek uitgebeeld. Dat is mooi gedaan door de auteur.

De tekst van de bandjes en de gedachten van Clay lopen per hoofdstuk door elkaar. Dat kan verwarrend zijn, maar Asher heeft dat op een goede manier met elkaar verweven. Hannahs woorden van de bandjes staan in het blauw; Clay’s gedachten en belevenissen in het zwart. Je went heel snel aan deze vertelwijze en je zit vrijwel meteen helemaal in het boek. Heel knap gedaan.

Het verhaal uit ’13 Reasons why’ maakt indruk. Waarom? Omdat het zomaar echt gebeurd zou kunnen zijn. En omdat het verhaal je raakt, met name hoe Hannah zich al die tijd gevoeld moet hebben. Dit verhaal blijft nog wel even door je hoofd spoken nadat je het uithebt.

Auteur: Jay Asher
Titel: 13 Reasons why
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 232
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047703266