Overslaan en naar de inhoud gaan

J.D. Barker – Horen, zien, zwijgen

Al ruim vijf jaar worden de inwoners van Chicago geterroriseerd door een seriemoordenaar. Iemand die telkens hetzelfde doet: hij straft mensen door hun kinderen te ontvoeren, waarna ze telkens een pakketje met een lichaamsdeel ontvangen totdat het lichaam ergens wordt achtergelaten.

Detective Sam Porter zit al die tijd achter deze seriemoordenaar aan. Dan wordt op een dag bij een verkeersslachtoffer een pakketje met een afgesneden oor gevonden. Hebben ze de beruchte moordenaar nu eindelijk te pakken? Porter en zijn team zetten alles op alles om te ontdekken wie er ontvoerd is en waar deze persoon te vinden is. Tegelijkertijd proberen ze achter de identiteit van de moordenaar te komen. Wie was deze persoon en wat was het motief voor de daden?

Al vanaf het eerste hoofdstuk word je als lezer meegetrokken in het verhaal van ‘Horen, zien, zwijgen’. Er gebeurt van alles, waardoor je nieuwsgierigheid meteen is gewekt en je wil weten hoe een en ander in elkaar steekt. J.D. Barker weet de spanning extra te verhogen door de afwisseling in personages. Je leest het verhaal grotendeels vanuit het perspectief van detective Sam Porter met tussendoor dagboekfragmenten van de dader. Door die fragmenten leer je meer over de dader en diens motieven en sta je soms versteld wat deze persoon vroeger allemaal al heeft meegemaakt.

Barker weet het tempo hoog te houden in het verhaal. Samen met Porter ga je op zoektocht naar het laatste ontvoerde slachtoffer en naar de achtergrond van de dader. Doordat je soms vanuit het slachtoffer leest, weet je uiteindelijk meer dan het onderzoeksteam. Dat maakt het verhaal nog spannender. De auteur krijgt het in ieder geval voor elkaar dat je door en door wil blijven lezen, waarbij langzaamaan de ontbrekende puzzelstukjes gevonden en je verbanden begint te leggen die leiden tot de ontknoping van het verhaal.

De ontknoping van ‘Horen, zien, zwijgen’ is spannend en laat je op het puntje van je stoel zitten. Als lezer heb je op dat moment een en ander al door, mede door de dagboekfragmenten, maar toch weet de auteur je op het allerlaatste moment nog te verrassen. Hij heeft een afgerond verhaal geschreven, maar er blijft wel ruimte over voor een eventueel vervolg. Wat mij betreft, mag dat er zeker komen. En verder kan ik alleen maar eindigen met de woorden: ga dit boeken lezen!

Auteur: J.D. Barker
Titel: Horen, zien, zwijgen
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022585146