Overslaan en naar de inhoud gaan

J.D. Robb – Vermoorde reputaties

Kort na elkaar worden er twee slachtoffers gevonden. Het eerste slachtoffer is Cicely Towers, de succesvolle openbaar aanklager in New York. Zij wordt in de stromende regen op de stoep gevonden. Het tweede slachtoffer is Yvonne Metcalf, een actrice. Zij wordt gevonden in de tuin van het gebouw waar ze woonde.

Politie-inspecteur Eve Dallas ziet meteen overeenkomsten: succesvolle vrouwen, mooie vrouwen en een liefdesleven dat de hele stad bezighield. Maar bovenal: de vrouwen zijn op exact dezelfde manier vermoord. Dat kan geen toeval zijn. Wie ziet er achter deze moorden? En welke succesvolle vrouw is het volgende slachtoffer van deze maniak?

‘Vermoorde reputaties’ is het tweede deel in de Eve Dallas-reeks. In het eerste deel - ‘Vermoord naakt’ - hebben we voorzichtig al kennis mogen maken met politie-inspecteur Dallas. Ze is een keiharde vrouw, die geen genade heeft met moordenaars en op zoek is naar gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families. In dit tweede boek leren we Eve weer wat beter kennen. Dat geldt zowel voor haar persoonlijkheid als haar verleden. Er is iets gebeurd toen Eve jong was, maar dat heeft ze ver weggestopt. Stukje bij beetje wordt dit per boek ontrafeld. Het zal nog wel een paar boeken duren voor we weten wat er precies is gebeurd, maar dat is helemaal niet erg. J.D. Robb (pseudoniem van Nora Roberts) zorgt er in ieder geval voor dat de lezer steeds meer met het hoofdpersonage meeleeft en meedenkt. Je wilt graag weten wat er vroeger met haar gebeurd is, maar tegelijkertijd wil je dat ze zo snel mogelijk de moordzaken oplost.

Er zit veel vaart in het verhaal van ‘Vermoorde reputaties’. De auteur vertelt het een en ander over het privéleven van Dallas (en haar geliefde Roarke), maar de afwisseling tussen dat en het moordonderzoek is een stuk beter verdeeld dan in ‘Vermoord naakt’. Het verhaal leest daardoor een stuk prettiger door. Helaas zijn er hier en daar in de vertaling wat spelfouten blijven staan. Dat is jammer en op sommige momenten hinderlijk. De hoofdstukken waarin dat voorkomt, zorgen voor wat minder vaart. Gelukkig komt het niet in elk hoofdstuk voor.

Robb werkt op een spannende manier naar de ontknoping toe, die zeer verrassend is. Ik had het in ieder geval niet zien aankomen. Het boeiende aan deze reeks is dat het in 2058 afspeelt. De auteur laat zien hoe het leven er op aarde dan uit kan gaan zien, vooral op het gebied van technische snufjes.

Auteur: J.D. Robb
Titel: Vermoorde reputaties
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 319
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022568910