Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Colgan – Café Zon & Zee

Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden.

Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven. Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Het verhaal van ‘Café Zon & Zee’ wordt voornamelijk vanuit het hoofdpersonage Flora verteld. Je leert haar daardoor het beste kennen en je leest regelmatig over haar gevoelens en gedachten. Lijkt ze op het eerste gezicht een ietwat vreemd en afstandelijk personage, daar komt algauw verandering in. Hoe verder je leest in het boek, hoe bijzonderder en interessanter ze wordt. Jenny Colgan heeft met haar een boeiend personage gecreëerd. Dat geldt ook voor Joël. Alhoewel je van hem nog niet heel veel hoogte krijgt. De auteur geeft wel iets weg over hem, maar hopelijk leren we hem in de andere delen nog beter kennen.

Colgan heeft een prettige schrijfstijl en ze weet het verhaal heel beeldend te omschrijven. Je ziet het eiland met de personages zo voor je. Door de omschrijvingen van de omgeving zou je er zelf wel eens naartoe willen gaan, ook al is het een fictief eiland. Het is heel fijn als je je echt even helemaal in het boek waant dat je aan het lezen bent. Dat krijgen niet alle auteurs voor elkaar.

‘Café Zon & Zee’ kent zowel verrassende als voorspelbare wendingen. Ze houden elkaar als het ware in evenwicht en dat is prettig. Als lezer blijf je het leuk vinden als je zo nu en dan verrast wordt door de auteur én de personages. Het einde is mooi en laat je uitkijken naar het tweede deel, getiteld ‘Het eindeloze strand’.

Auteur: Jenny Colgan
Titel: Café Zon & Zee
Serie: Café Zon & Zee
Genre: Roman
Aantal pagina's: 416
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021022611