Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Colgan - Het eilandhotel

Wanneer Flora McKenzie samen met haar broer Fintan het leegstaande hotel op het eiland probeert om te toveren tot een feestelijke oase van knapperende haardvuren en heerlijk eten, blijkt dat minder eenvoudig dan gedacht. Maretakken, glühwein en vrede op aarde – wie wil dat nou niet? Maar voor het zover is moeten er nog wat obstakels worden overwonnen… Krijgt Flora alles voor elkaar voor de Grote Opening?

Waar ik bij het derde deel uit de Café Zon & Zee serie niet heel enthousiast was, ben ik dat over 'Het eilandhotel' wel meer. Dit vierde deel vond ik een stuk leuker en interessanter dan 'Wintereiland'.

Jenny Colgan laat in 'Het eilandhotel' een groot aantal oude bekenden voorbij en ze geeft de ruimte aan een aantal nieuwe personages. Gaspard, de chefkok, was hierbij mijn absolute favoriet. Geweldig personage die weet wat hij wil, die niet met zich laat sollen en die stiekem het type "grote mond, klein hartje" is. Over het personage Konstantin heb ik gemengde gevoelens. Aan de ene kant komt hij verwend, arrogant en onaardig over, maar aan de andere kant blijkt er meer te spelen dan je in eerste instantie verwacht. Dit personage maakt wel een mooie ontwikkeling door gedurende het verhaal. Dat maakt hem toch wel interessant.

Het verhaal zelf begint wat tam en zorgt ervoor dat je even zoekende bent op het eiland Mure. Een aantal verhoudingen is veranderd sinds het vorige boek. Zo is Joël enorm veranderd sinds hij vader is, is Agot een nog groter boefje geworden en duurt de verhaallijn rondom Saïf en Lorna wat lang. Als je wat verder in het verhaal bent en er wat meer actie gaande is, leest het verhaal wat vlotter en bevind je je weer heerlijk op het eiland met zijn eigenaardigheden.

Colgan weet een fijne roman te schrijven en dit boek voegt echt nog iets toe aan de serie. Het is leuk om te lezen hoe er met de erfenis van Colton wordt omgegaan en hoe Flora en Joël als ouders zijn. Sommige verhaallijnen vinden een mooie afsluiting in dit boek; sommige niet. Wellicht komt daar ooit nog een vijfde deel voor... alhoewel ik ergens wel vind dat dit een prima einde voor deze serie was.

Auteur: Jenny Colgan
Titel: Het eilandhotel
Serie: Café Zon & Zee
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789024596744