Overslaan en naar de inhoud gaan

Jenny Han – Aan alle jongens van wie ik hield

Lara Jean is al een aantal keren verliefd geweest in haar jonge leventje. Telkens als zo’n verliefdheid zo goed als over was, schreef ze als afsluiting een brief aan die jongen. Deze brief stopte ze in een geadresseerde envelop en verstopte ze in een doos op haar kamer.

Op een dag komt Lara Jean tot de ontdekking dat de doos niet meer op haar kamer staat en alle brieven gepost zijn. Dat geldt ook voor de brief aan Josh, het vriendje van haar oudere zus. Welke gevolgen zal dit allemaal hebben?

Een tijdje terug zag ik op de Netflix de film ‘To All the Boys I've Loved Before’. Deze film heb ik met veel plezier gekeken. Daarna ontdekte ik dat de film gebaseerd was op een boek van Jenny Han en dat er nog twee delen met hetzelfde hoofdpersonage waren. Ik besloot om de trilogie te gaan lezen.

Het verhaal van ‘Aan alle jongens van wie ik hield’ lees je vanuit het hoofdpersonage Lara Jean. Ze is een lief meisje dat samen met haar vader en twee zussen een prima leventje leidt. Ze missen hun moeder / vrouw enorm, maar ze maken er met z’n vieren het beste van. Door het overlijden van mijn vader herken ik sommige gedachten van Lara Jean wel als ze terugdenkt aan haar moeder. Ook al is dit een fictief verhaal met fictieve personages; het geeft ergens wel troost om die gedachten te lezen en te weten dat je niet de enige bent die zich soms zo verdrietig of alleen voelt na het overlijden van een ouder. Het wordt daardoor overigens geen zwaar verhaal; het laat zien dat het leven niet alleen uit zonneschijn bestaat.

Han heeft een levendige schrijfstijl, waardoor ze de personages en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt haast tot leven gaat komen. Heerlijk als dat gebeurt, want daardoor leest een boek extra prettig. Doordat ik de film heb gezien, zie ik natuurlijk vooral de acteurs en actrices voor me tijdens het lezen en die zijn wat mij betreft goed gecast.

‘Aan alle jongens van wie ik hield’ verloopt niet helemaal verrassend. Enkele verwachtingen komen in de ontknoping van dit eerste deel uit, maar dat is verder niet erg. Je beleeft een aantal fijne leesuurtjes en je krijgt meteen zin om verder te gaan in het tweede boek.

Auteur: Jenny Han
Titel: Aan alle jongens van wie ik hield
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Moon
ISBN: 9789048847723