Overslaan en naar de inhoud gaan

Jens Lapidus – Paradijs

In Zweden heeft de polarisatie in de maatschappij een nieuw dieptepunt bereikt. Om de geprivilegieerden te beschermen, zijn er in Stockholm muren gebouwd rond zogenaamde ‘aandachtswijken’. Een van die wijken is Järva - ook wel cynisch Paradijs City genoemd.

Het is het verkiezingsjaar en ondanks de onrustige situatie in het land besluit minister van Binnenlandse Zaken Eva Basarto Henriksson een politieke bijeenkomst in Järva te houden. Ook al zijn er strenge veiligheidsmaatregelen getroffen, toch loopt alles mis. Eva wordt ontvoerd en de politie staat machteloos. Wanhopig bedenkt de Zweedse veiligheidsdienst een onorthodox plan: ze sturen Emir Lund, een gevangene op wie ze denken invloed te hebben, om de zaak op te lossen. Met niets te verliezen en alles te winnen, gaat Emir de muren van Järva binnen op zoek naar Eva. Met alle gevolgen van dien…

Jens Lapidus weet zijn lezers vanaf het eerste moment mee te nemen in zijn nieuwste boek. ‘Paradijs’ leest als een trein, mede door de relatief korte hoofdstukken en de verschillende gebeurtenissen die er plaatsvinden. Je waant je continu in het verhaal en je hoopt maar dat dit nooit de werkelijkheid gaat worden. Het klinkt namelijk allemaal erg heftig. Dat maakt het verhaal extra angstaanjagend.

De auteur weet de verschillende personages goed uit te werken. Lapidus schuwt het niet om de donkere kant van een persoon te laten zien en dat maakt dit verhaal levensecht. Tenslotte heb je allemaal je eigen verhaal en is niet alles even rooskleurig verlopen in je leven. Wellicht speelt dat ook mee dat dit boek echt binnenkomt bij de lezer. Knap gedaan door de auteur!

In een spannende ontknoping komt alles samen, waarna je met een voldaan gevoel ‘Paradijs’ dichtslaat omdat het verhaal klopt zoals het is verteld. De gedachte blijft alleen nog wel even in je hoofd rondspoken dat dit geen waarheid moet gaan worden…

Auteur: Jens Lapidus
Titel: Paradijs
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 432
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400514256