Overslaan en naar de inhoud gaan

Jet van Vuuren – De verrassing

Josefien van de Berg wordt 80. In de familieapp ‘Mammie’ nodigt ze haar kinderen, Lodewijk (52) Sylvia (54) en Jennifer (48) uit om haar verjaardag te vieren. Ze heeft een verrassing voor hen. Waar Josefien geld en een mooi huis in Maarssen heeft, hebben haar kinderen geldzorgen. En niet zo’n beetje ook. Tegenover haar en elkaar houden ze de schijn op dat alles goed gaat.

Ze komen allemaal samen in Maarssen met als doel geld van Mammie te krijgen. Maar Mammie is er niet. Ze stuurt appjes naar de kinderen dat ze in Dresden is voor een kerstmarkt en is ingesneeuwd. Maar ze wil dat de kinderen op haar wachten voor de verrassing. Wat zou dat zijn…?

Het verhaal van ‘De verrassing’ wordt vanuit drie personages verteld: Lodewijk, Sylvia en Jennifer. Je ontdekt als lezer al gauw dat deze drie familieleden een heleboel geheimhouden voor elkaar en dat ze allemaal dezelfde missie hebben om naar hun ouderlijk huis te gaan. Jet van Vuuren geeft haar lezers de tijd om de personages te leren kennen, maar het zorgt er daarbij wel voor dat het verhaal ietwat traag op gang komt. Je voelt in eerste instantie ook nog weinig binding met de personen… en uiteindelijk vind je ze niet allemaal even leuk. Knap hoe de auteur dat voor elkaar weet te krijgen.

Ondanks dat de thriller ‘De verrassing’ heet, verloopt het verhaal zelf niet overal even verrassend. Je hebt al gauw een vermoeden wat er met “Mammie” aan de hand is; zeker als de verrassing zelf er is. Toch weet Van Vuuren haar lezers op bepaalde momenten op het verkeerde spoor te zetten en is de uiteindelijke ontknoping wel onverwachts. Eén van de personages blijkt anders in elkaar te steken dan je in eerste instantie had gedacht. Dat levert een interessant einde op van de thriller.

Auteur: Jet van Vuuren
Titel: De verrassing
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026357268