Overslaan en naar de inhoud gaan

J.K. Rowling – Harry Potter en de vuurbeker

Na een enerverend jaar op Zweinstein brengt Harry Potter wederom zijn zomervakantie door bij zijn vreselijke oom, tante en neef. Deze keer is het extra vervelend: Dirk is namelijk op dieet en daar moet de hele familie aan meedoen. Harry telt de dagen af tot hij weer naar school kan.

Gelukkig wordt hij al eerder opgehaald door de familie Wemel. Ze gaan namelijk met z’n allen naar de finale van het WK Zwerkbal. Een geweldige ervaring! Ook op school vindt er iets spectaculairs plaats. Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus organiseert namelijk het Toverschool Toernooi, waar ook leerlingen van buitenlandse toverscholen aan deelnemen. Het belooft wederom een spannend jaar te worden. Zeker als blijkt dat Voldemort steeds meer kracht begint te krijgen…

‘Harry Potter en de vuurbeker’ is het vierde deel uit de Harry Potter-reeks. Wat mij betreft is dit het beste deel van allemaal (en dat is niet omdat Robert Pattinson in de verfilming ervan een rol vertolkt ;-)). J.K. Rowling maakt dit deel spannender en boeiender dan ooit tevoren.

Harry Potter en zijn vrienden en schoolgenoten maken veel mee in dit deel. Dat begint bij het WK Zwerkbal en gaat verder tijdens het Toverschool Toernooi. Rowling gebruikt veel verrassende elementen en wendingen, waardoor het verhaal nergens gaat vervelen. Ook worden er enkele nieuwe personages geïntroduceerd en krijgen oude bekende een grotere rol, zoals huiself Dobby. Sinds het tweede deel kennen we dit personage, en het is voor velen een favoriet.

Het toernooi is een interessant gegeven. De auteur laat hiermee zien wat voor magische handelingen er allemaal plaats kunnen vinden. Ze werkt hiermee naar een spannende en zeer verrassende ontknoping, die vervolgens alle verhoudingen op scherp zet. Ook al is ‘Harry Potter en de vuurbeker’ het dikste boek tot dan, het leest gemakkelijk en vlot. Voor je het weet, heb je het alweer uit.

Auteur: J.K. Rowling
Titel: Harry Potter en de vuurbeker
Genre: Fantasy
Aantal pagina's: 547
Uitgeverij: De Harmonie Amsterdam
ISBN: 9789076174198