Overslaan en naar de inhoud gaan

Joachim Krause – Onbekende erfenis

Een ongelooflijke en pijnlijke ontdekking: bij het ontruimen van het ouderlijk huis, na de dood van zijn ouders, vindt Joachim Krause op zolder bijna 2000 brieven die tussen de jaren 1933 en 1945 geschreven zijn, en een aantal dagboeken.

Als een puzzel krijgen de teksten, eenmaal op chronologische volgorde gelegd, steeds meer betekenis. De drie jonge brievenschrijvers zijn zijn ouders en zijn oom, die in 1942 ‘een heldendood' gestorven is. Ze zoeken naar hun (politieke) standpunten en discussiëren over het nationaalsocialisme, het Jodenvraagstuk, over de zin van de oorlog en de dood, over seksualiteit en over geloofskwesties. De moeder blijkt een hartstochtelijke bewonderaar van Hitler te zijn, en de oom van Krause is een fanatieke officier; alleen de vader behoudt een zekere kritische distantie ten opzichte van de nationaalsocialistische ideologie.

‘Onbekende erfenis’ begint met een indrukwekkende proloog van Joachim Krause, waarin hij begint met de belangrijke woorden ”Ik heb dit boek niet geschreven. Ik heb het overgeschreven.” Dat maakt meteen indruk bij de lezer en dat houd je eigenlijk het gehele boek vast. De auteur heeft het beeld dat hij van zijn ouders had grondig herzien en laat dat in dit boek zien. Knap én dapper dat hij het op deze manier in beeld heeft gebracht.

Na een aantal inleidende hoofdstukken en een proloog begint de briefwisseling, die in verschillende tijdsvakken is opgedeeld. Bij elke brief staat wie de zender en wie de ontvanger is en wanneer de brief is geschreven. Tussendoor zijn af en toe bijpassende afbeeldingen te zien. Ook zijn er dagboekfragmenten opgenomen. Als lezer krijg je een bepaald beeld hoe de ouders van Krause de oorlog hebben beleefd en meegemaakt. Dat maakt het een waardevol en soms confronterend boek. Het nawoord door Christoph Dieckmann vormt een waardige afsluiting van het boek.

‘Onbekende erfenis’ laat je niet zomaar los als je het uitgelezen hebt. Je kunt je amper voorstellen hoe het voor Krause geweest moet zijn om al die brieven en dagboeken te vinden en door te lezen. Knap dat hij dit in boekvorm heeft willen uitbrengen.

Auteur: Joachim Krause
Titel: Onbekende erfenis
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 544
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029092548