John Boyne – Een ladder naar de hemel

Overal zijn verhalen te vinden, als je maar goed genoeg zoekt. Het hoeven niet eens je eigen verhalen te zijn. Tenminste, dat is wat de beginnende schrijver Maurice Swift al vroeg in zijn carrière besluit. Want ambitie heeft hij meer dan genoeg, schrijftalent ook wel, maar door een jammerlijk gebrek aan inspiratie kent zijn schrijversdroom vooralsnog geen vliegende start.

Een toevallige ontmoeting met bestsellerauteur Erich Ackermann in een Berlijns hotel biedt hem de gelegenheid zichzelf in de wereld van de literatuur te lanceren. Erich is namelijk eenzaam, heeft een verhaal te vertellen en vindt in Maurice een gretig luisterend oor. De charme en attenties van Maurice maken hem blind voor de waarheid: hij had zijn verhaal beter voor zichzelf kunnen houden.

John Boyne heeft al meerdere malen bewezen dat hij zeer goede boeken kan schrijven. Eén van zijn populairste boeken is nog altijd ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Wie heeft het bij dat boek droog kunnen houden? Ook zijn nieuwste boek ‘Een ladder naar de hemel’ is er eentje om te onthouden.

Het verhaal bestaat uit drie delen en twee intermezzo’s. Je bent meteen vanaf het eerste hoofdstuk geboeid. De auteur weet je direct het verhaal in te trekken en zorgt ervoor dat je het niet snel weg wil leggen. Erg knap gedaan! Boyne belicht het verhaal vanuit meerdere perspectieven, waardoor je een zo goed mogelijk beeld kunt vormen van de situatie en alles eromheen. Dat geeft het verhaal wat extra’s.

‘Een ladder naar de hemel’ kent allesbehalve een voorspelbaar verloop. De auteur heeft een aantal verrassingen in petto voor zijn lezers, met name richting het einde van het verhaal. Voor je gevoel vindt er dan alsnog gerechtigheid plaats. Dat zorgt ervoor dat je het boek met een goed gevoel dichtslaat. Boyne heeft weer een pareltje aan zijn collectie toegevoegd.

Auteur: John Boyne
Titel: Een ladder naar de hemel
Genre: Roman
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029093422