Overslaan en naar de inhoud gaan

John Boyne – Een reiziger

Dit verhaal begint met een familie: een vader, moeder en twee zoons. Eén zoon met de bloeddorst van zijn vader in zijn bloed, de ander met de creativiteit van zijn moeder. De een vertrekt, de ander blijft.

Hun verhalen zullen in de loop van tweeduizend jaar met elkaar vervloeien – ze zullen elkaar steeds opnieuw ontmoeten op verschillende tijdstippen en plaatsen. Ze reizen van Palestina aan het begin van het eerste millennium naar de verste uithoeken van de ruimte in het derde. De wereld om hen heen verandert, maar hun bestemming blijft hetzelfde. Hun lot staat vast.

‘Een reiziger’ is opgedeeld in twaalf delen, die elk voorzien zijn van een titel en een bijpassende illustratie. John Boyne laat zijn lezers met dit boek als het ware een reis door de geschiedenis maken dat zich over de eeuwen en continenten heen afspeelt. Heel interessant gedaan.

De verhalen uit ‘Een reiziger’ kun je het beste in gedeelten lezen. Het is geen boek dat je in één ruk uit wil lezen (en dat maakt ook niet uit), maar dat je stukje bij beetje wil ontdekken. Het verhaal wordt vanuit een soldatenzoon verteld, die je meeneemt in zijn verhaal en zijn keuzes. De eerste verhalen tonen als het ware rode lijn en hebben eenzelfde soort vertelwijze. Dat verandert als de verteller in de gevangenis terechtkomt. Vanaf dat punt is het verhaal soms wat lastig te volgen. De rode draad lijkt weg te zijn, waardoor je niet altijd alles meer even goed kunt volgen.

Boyne laat je met ‘Een reiziger’ op een bijzondere manier naar onze wereld en naar de geschiedenis kijken. Wie weet kunnen we hier nog een aantal lessen uit halen…

Auteur: John Boyne
Titel: Een reiziger
Genre: Roman
Aantal pagina's: 496
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029094221