Overslaan en naar de inhoud gaan

John Boyne – Wat het hart verwoest

Cyril wordt in 1945 geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is.

Hij voelt zich ook geen Avery en hij voelt zich niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet - een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

Met ‘Wat het hart verwoest’ heeft John Boyne een prachtige en indrukwekkende roman geschreven, waarin een belangrijk thema centraal wordt gezet. Je moet zelf het boek gaan lezen om te ontdekken welk thema dit is, anders geef ik teveel informatie weg.

Het verhaal speelt zich af tussen de jaren ’40 en de jaren ’80. De auteur heeft zich goed verdiept in de geschiedenis en het onderwerp. Dat maakt het naast een mooie roman ook een leerzaam verhaal. Sommige passages die voorbij komen, laten je als lezer echt versteld staan. Ergens weet je dat het vroeger zo ging, maar toch ben je er soms verbaasd over.

Ondanks dat ‘Wat het hart verwoest’ een dikke pil is van meer dan 600 pagina’s lees je het boek vlot uit. Als je er eenmaal in begonnen bent, blijf je het liefste doorlezen… zoals we inmiddels van Boyne gewend zijn. Wat mij betreft is het een absolute aanrader om te lezen. En een leuk detail: ook ons kikkerlandje komt in het boek voorbij.

Auteur: John Boyne
Titel: Wat het hart verwoest
Genre: Roman
Aantal pagina's: 608
Uitgeverij: Meulenhoff
ISBN: 9789029092326