Overslaan en naar de inhoud gaan

Joop Boersma & Marelle Boersma – Kruimels zijn ook brood

Bijna een eeuw leven vat je niet in één gesprek samen. Toch is dat precies wat Marelle wil: met haar negentigjarige vader praten over wezenlijke zaken, over ervaringen van vroeger. Tijdens een wandeling door Arnhem komen ze tot de kern van het leven. Wat heeft je gemaakt tot wie je nu bent? Zijn dat de genen? Of wordt het leven op een andere manier doorgegeven van ouder op kind?

Het begint met een aantal aarzelende ontboezemingen over de armoede in Joops jeugd en het onderduiken in de oorlog. Maar hoe langer de wandeling duurt, hoe meer diepe emoties er met elkaar gedeeld worden.

‘Kruimels zijn ook brood’ begint met een gedicht dat Joop Boersma heeft geschreven ter afscheid van zijn jongste dochter. Een gedicht dat meteen goed binnenkomt. Vervolgens start het verhaal, waarin vader Joop en dochter Marelle een wandeling maken in de zomer van 2016. De fragmenten uit die zomer worden afgewisseld met terugblikken naar het verleden, zowel van Joop als van Marelle.

Vanaf het eerste hoofdstuk is je nieuwsgierigheid gewekt. Wat heeft er zich allemaal afgespeeld in het leven van vader en dochter? Welke karaktereigenschappen herkennen ze van elkaar vanuit vroeger? Tegelijkertijd denk je als lezer terug aan je eigen ouders. Wat zouden zij allemaal hebben meegemaakt? En hoe heeft dat ervoor gezorgd dat ze zijn wie ze nu zijn? En wat heb jij daar uit overgenomen? Het boek heeft niet voor niets als ondertitel ‘Wat zou jij nog aan je ouders willen vragen?’ Het nodigt uit om met je ouders in gesprek te gaan, als dat nog mogelijk is.

‘Kruimels zijn ook brood’ leest heerlijk. De afwisseling tussen heden en verleden is prima gedoseerd en nodigt uit om lekker verder te blijven lezen. Sommige fragmenten geven je kippenvel op je armen, bijvoorbeeld de terugblik naar de Tweede Wereldoorlog en het overlijden van de jongste dochter / de zus.

Het is bijzonder om zo’n open en eerlijk boek te lezen van een auteur die je tot dan toe alleen maar als thrillerschrijfster kent. Wat mooi dat ze samen met haar vader een boek heeft geschreven. Met veel interesse en plezier heb ik het gelezen. De uitdrukking waar de titel naar verwijst, is zeer goed gekozen. Benieuwd waarom het boek ‘Kruimels zijn ook brood’ heet? Lees het, ontdek het en onthoud het!

Deze recensie maakt onderdeel uit van een korte blogtour rondom dit boek. De andere bloggers zijn:
Sandra van de Walle-Kleipoel - De Boekenwereld
Mieke Wijnants - www.facebook.com/mieke.wijnants
Wendy Wenning - Passie voor boeken
Diana Kooistra - Diane’s Boekenhoekje

Auteurs: Joop Boersma & Marelle Boersma
Titel: Kruimels zijn ook brood
Genre: (Autobiografische) roman
Aantal pagina's: 250
Uitgeverij: Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 9789491886768