Overslaan en naar de inhoud gaan

Jowi Schmitz – Weg

Als Anna eenmaal heeft besloten om weg te lopen, gaat het ineens heel snel. Ze staat nog maar net bij de snelweg of er stopt een vrachtwagen met een dwergin achter het stuur die op weg is naar Barcelona. Samen met Mammita gaat ze op weg.

Eenmaal in Barcelona aangekomen, is het voor Anna even zoeken wat ze nu precies wil. Ze ontmoet Barry, de koning van de straat. Barry viert de nacht, staat boven de maatschappij en heeft zijn eigen wetten uitgevonden. Dat geldt ook voor de muzikanten waar hij mee optrekt. Anna is op zoek naar vrijheid, of toch niet…?

‘Weg’ is een prettig leesbaar boek, mede door de relatief korte hoofdstukken en de fijne schrijfstijl. Jowi Schmitz zorgt ervoor dat de lezer het verhaal en de gebeurtenissen die voorkomen helemaal voor zich zien. Het is haast een filmische schrijfstijl te noemen. Zo kun je je goed voorstellen hoe Mammita achter het stuur van haar vrachtwagen zit, samen met haar rode klompjes. Ook de scènes in Barcelona spreken tot de verbeelding, zeker als je zelf al eens in die stad geweest bent.

Het verhaal van Anna is mooi en triest tegelijkertijd. Schmitz laat zien hoe een jong meisje door een heftige gebeurtenis ineens sneller volwassen wordt dan waarschijnlijk de bedoeling was. Ze heeft een hoop gemist in haar jeugd, ontdek je door de flashbacks. Dat hoopt ze in Barcelona te vinden. Als lezer ga je mee tijdens een heftige en bijzondere zoektocht. Naarmate je Anna beter leert kennen, gun je haar gewoon het allerbeste. Mooi hoe de auteur dat voor elkaar heeft gekregen.

‘Weg’ lees je in een vlot tempo en met een kleine glimlach op je gezicht uit. Het is een bijzonder en mooi verhaal geworden.

Auteur: Jowi Schmitz
Titel: Weg
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 221
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672223