Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Visser – In seizoenen

Wat gebeurt er als je te horen krijgt dat je ernstig ziek bent en door nalatigheid van het ziekenhuis niet meer geholpen kunt worden? Als je letterlijk van je arts te horen krijgt dat je niet in jaren of in maanden maar beter in seizoenen kunt denken? Dat overkomt de 59-jarige Annabel Wismar. Ze besluit het er niet bij te laten zitten en zoekt hulp bij Belgische artsen, die haar nog wel willen behandelen.

Annabels zoon David wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat haar moeder weer beter wordt. Hij trekt bij haar in om haar te helpen en te verzorgen. Hij is zo bang om haar te verliezen dat hij zoveel mogelijk tijd met haar wil doorbrengen. Mede door zijn angst ontwikkelt David een eigen manier van omgaan met de situatie. Zowel bij David als bij Annabel blijkt een onverwerkt verleden om de hoek te kijken als blijkt dat hun toekomst samen steeds korter wordt…

Na tien succesvolle thrillers is ‘In seizoenen’ de eerste roman van Judith Visser. En wat heeft ze een prachtig boek geschreven. Het is een mooi eerbetoon aan haar eigen moeder. Zoals ze in haar dankwoord schrijft, heeft ze Annabel Wismar losjes op haar eigen moeder gebaseerd om zo op een bepaalde manier haar moeder het eeuwige leven te geven. Schitterende gedachte.

Het verhaal van ‘In seizoenen’ lees je voor het grootste deel vanuit David met af en toe een hoofdstuk vanuit Annabel. Je leert de beide personages goed kennen en ontdekt dat ze op hun eigen manier omgaan met Annabels ziekte. Ook blijken ze allebei nog te worstelen met gebeurtenissen uit het verleden. Al deze zaken heeft Visser op een mooie manier met elkaar verweven.

De auteur heeft een hele fijne schrijfstijl, waardoor je helemaal in het verhaal wordt meegenomen. Je hoopt zo dat Annabel weer beter wordt, ook al zien de vooruitzichten er slecht uit. Je gunt haar nog zoveel meer in dit leven. En je wilt dat David nog meer tijd met zijn moeder kan doorbrengen. Visser laat de beide personages echt tot leven komen.

Naarmate het einde van het boek vordert, ga je automatisch wat langzamer lezen. Het verhaal is zo mooi en aangrijpend dat je het nog niet uit wilt hebben. ‘In seizoenen’ raakt je en laat je niet zomaar los. Met tranen in mijn ogen heb ik het boek uiteindelijk uitgelezen. Wat schrijft Judith Visser op een indrukwekkende manier over het gevecht tussen vasthouden en loslaten.

Auteur: Judith Visser
Titel: In seizoenen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 397
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044347500