Overslaan en naar de inhoud gaan

Judith Visser – Zondagsleven

Rinkelende telefoons, felle lampen, rumoerige collega’s én haar hond mag niet mee. Voor Jasmijn Vink, die autisme heeft, is het dagelijkse kantoorleven een ware beproeving. Jasmijn gaat op zoek hoe ze, ondanks alle chaos, een veilige en overzichtelijke wereld voor zichzelf kan creëren. Hoe ze haar hoofd boven water kan houden, niet alleen op kantoor, maar ook op het turbulente pad van de liefde. Liefde voor haarzelf, voor haar hond Romy, voor de mensen om haar heen – en in het bijzonder voor die ene man die zo zijn best doet haar te begrijpen...

Na het indrukwekkende ’Zondagskind’, waarin de jeugd van Jasmijn centraal komt, vertelt Judith Visser in ‘Zondagsleven’ hoe het vervolgens verder is gegaan met Jasmijn in de volwassen wereld. Ze heeft dit wederom op een prachtige en indrukwekkende wijze gedaan.

Het was voor mij bijna drie jaar geleden dat ik ‘Zondagskind’ las en toch had ik het gevoel dat ik het boek pas gelezen had toen ik aan ‘Zondagsleven’ begon. De boeken gaan als het ware naadloos in elkaar over en weten je allebei van het begin tot het einde te boeien.

Je krijgt een goed beeld hoe het is om autisme te hebben. Visser legt duidelijk en gedetailleerd uit waarom het bijvoorbeeld lastig is om op kantoor te hebben en hoe haar hond Romy voor een echt rustpunt zorgt. De auteur laat aan de ene kant verwarring, verdriet en moeilijkheden van het leven met autisme zien, maar ze geeft aan de andere kant ook ruimte aan de mooie en positieve punten. Het is bijvoorbeeld heel mooi om te lezen hoe haar ouders met haar omgaan en vaak weten waar ze wel en geen behoefte aan heeft.

In ‘Zondagsleven’ lees je hoe ‘Zondagskind’ tot stand is gekomen: hoe is het boek geschreven, hoe verliep de zoektocht naar de juiste uitgeverij, hoe kwam de promotie tot stand, etc. Heel interessant om te lezen hoe Jasmijn vasthoudt aan haar droom én haar uitweg. Ze weet wat ze wil bereiken en daar kun je alleen maar respect voor hebben.

De auteur eindigt met een informatief nawoord en zorgt voor een mooie afsluiting. Je hebt Jasmijn nu nog meer in je hart gesloten. Wat is ‘Zondagsleven’ een interessant, mooi en bijzonder boek!

Auteur: Judith Visser
Titel: Zondagsleven
Genre: Roman
Aantal pagina's: 464
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402706413