Overslaan en naar de inhoud gaan

Karin Fossum – De nacht van vier november

Op de avond van vier november wordt de nachtmerrie van iedere ouder de waarheid voor Jon en Magnhild Moe: hun 17-jarige dochter Jonna verdwijnt spoorloos. Niemand weet waar ze is of wat er met haar is gebeurd. Het enige dat naar voren komt, is dat Jonna die avond tegen haar ouders heeft gelogen. Ze zei dat ze met een vriendin had afgesproken, maar ze is daar nooit naartoe gegaan.

Jon en Magnhild hebben elk hun eigen manier waarop ze met de vermissing van hun dochter omgaan. Dat zorgt ervoor dat ze steeds verder uit elkaar worden gedreven. Komt dit nog goed? En – nog belangrijker – zullen ze hun dochter ooit weer terugzien?

‘De nacht van vier november’ behandelt een boeiend onderwerp: hoe gaan ouders ermee om als hun dochter vermist wordt. Wat is er met Jonna gebeurt? Zien Jon en Magnhild haar ooit nog terug? En wat betekent de hele situatie voor hun relatie?

Karin Fossum heeft ervoor gekozen om de rol van de achterblijvers centraal te stellen, in plaats van de daders en/of de recherche. Op zich is het een interessant gegeven om vanuit dit oogpunt naar een vermissing te kijken, maar helaas resulteert het in een oninteressant verhaal. Het verloopt erg traag en nodigt niet uit om door te blijven lezen. Nadat ik een deel van het boek had gelezen, heb ik het weggelegd en heb ik eerst nog drie andere boeken gelezen voor ik weer verder ging.

Het boek kent geen hoofdstukindelingen. Dat maakt het lezen er niet gemakkelijker op. Ik vraag me af waarom de auteur hiervoor gekozen heeft. Af en toe is er een sterretje als afscheiding, maar verder wordt het verhaal als het ware aan één stuk door verteld. Doordat er niet zoveel gebeurt, kabbelt het verhaal maar voort zonder dat het echt interessant wordt. Erg jammer. Ik had er meer van verwacht nadat ik de flaptekst had gelezen.

'De nacht van 4 november' was mijn eerste kennismaking met Fossum. Ik denk niet dat ik snel nog een ander boek van haar zal gaan lezen.

Auteur: Karin Fossum
Titel: De nacht van vier november
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 226
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 9789041411327