Overslaan en naar de inhoud gaan

Laia Jufresa – Umami

Een hofje in Mexico-Stad: drie families verliezen een moeder, een dochter en een echtgenote. Eén verdwijnt, één verdrinkt en één overlijdt. ‘Umami’ richt zich niet op de gebeurtenissen, maar gaat over de daaropvolgende jaren en hoe de bewoners omgaan met hun verdriet.

Net als de veelheid smaken waarnaar de huizen zijn vernoemd – zoet, zout, bitter, zuur en umami – wordt ook een bonte schakering van menselijke gevoelens aan de orde gesteld.

Het verhaal van ‘Umami’ begint met een kleine afbeelding, waarin de verschillende ruimtes getoond worden. Zo weet je precies waar de huizen zoet, zout, bitter, zuur en umami zich bevinden. Handig voor de rest van het boek en leuk als intro van een verhaal.

Het is een bijzonder verhaal te noemen, waarin de nadruk wordt gelegd op gevoelens van mensen en hoe zij met heftige gebeurtenissen omgaan. Deze gebeurtenissen worden niet centraal gesteld, maar ze spelen wel een hele belangrijke rol in de levens van de verschillende families. In het begin zorgt dat ervoor dat je even moet wennen aan het boek. Het verhaal verloopt niet chronologisch, maar de auteur zet wel boven de hoofdstukken in welk jaar het zich afspeelt. Daardoor kun je het verhaal steeds beter begrijpen.

Als je eenmaal weet wie bij welke familie en bij welke gebeurtenis hoort, leest het allemaal wat prettiger en vlotter. Vanaf dat moment komt het verhaal ook wat meer tot leven voor je. Het maakt je nieuwsgierig hoe het verder zal gaan met de personages. Jufresa weet de aandacht van de lezer goed vast te houden. Al met al is ‘Umami’ een prachtig boek dat je niet snel zult vergeten.

Auteur: Laia Jufresa
Titel: Umami
Genre: Roman
Aantal pagina's: 256
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025448424