Overslaan en naar de inhoud gaan

Lars Kepler – Stalker

De Zweedse politie krijgt een e-mail binnen met een link naar een filmpje op YouTube. Op dit filmpje is een vrouw achter een verlicht slaapkamerraam te zien. Ze trekt een panty aan en maakt bewegingen om ervoor te zorgen dat de panty goed blijft zitten. In eerste instantie weet de politie niet wat ze hier precies mee moeten… totdat het lichaam van deze vrouw gevonden wordt. Volledig verminkt en toegetakeld.

De politie onder leiding van Margot Silverman zoekt op alle mogelijke manieren naar aanwijzingen over de dader. Wie zit hierachter en wat is het motief? Is het slechts een willekeurige moord of heeft het meer te betekenen? Korte tijd na deze moord krijgt de politie opnieuw een filmpje waarop een vrouw te zien is, waarna zij vermoord en verminkt gevonden wordt. Heeft Zweden met een verschrikkelijke seriemoordenaar te maken?

Margot betrekt psycholoog Erik Maria Bark bij de zaken. Deze zaken doen hem denken aan een eerdere zaak waar hij aan meewerkte. De dader hiervan zit echter vast. Zou deze persoon onschuldig zijn of is er sprake van een copycat? De enige persoon die deze zaken op zou kunnen lossen, is Joona Linna. Maar hij is meer dan een jaar geleden spoorloos verdwenen…

‘Stalker’ behandelt een angstaanjagend onderwerp, waar je zelf nooit mee te maken wil hebben. De slachtoffers in het verhaal hebben vrijwel geen idee dat ze gestalkt worden… totdat het te laat is. De angst die de slachtoffers op dat moment hebben, is bijna voelbaar voor jou als lezer. Dat wordt zeer indrukwekkend en realistisch door de auteurs beschreven.

Eenmaal begonnen in het boek heb je moeite om te stoppen met lezen. Het tempo is hoog en scènes worden regelmatig over meerdere hoofdstukken verspreid. Dat verhoogt de spanning én je leestempo. Net zoals de politie wil je te weten komen wie erachter de moorden zit. Lange tijd heb je geen idee hoe het plot in elkaar steekt, maar gelukkig komt uiteindelijk alles samen in een zeer spannende ontknoping. Het einde geeft je hoop dat er nog een volgend deel in deze serie komt.

Schrijversechtpaar Alexandra en Alexander Ahndoril zitten achter het pseudoniem Lars Kepler. ‘Stalker’ is mijn eerste kennismaking met dit schrijversduo. En wat voor een kennismaking! Ik heb regelmatig op het puntje van mijn stoel gezeten tijdens het lezen van dit boek.

‘Stalker’ is het vijfde deel over inspecteur Joona Linna. Het boek is prima zelfstandig te lezen; ik merkte er niets van dat ik de voorgaande delen niet gelezen had. Ik ben nu overigens wel van plan om de andere boeken nog te gaan lezen. Wat is ‘Stalker’ een goed en spannend boek!

Auteur: Lars Kepler
Titel: Stalker
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 589
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023488804