Overslaan en naar de inhoud gaan

Laura Imai Messina - Dingen die we toevertrouwen aan de wind

Yui is een jonge vrouw die bij de tsunami van 2011 haar moeder en haar dochtertje is verloren, en sindsdien niet goed weet hoe ze verder moet met haar leven. Terwijl ze worstelt met haar verdriet, hoort ze het verhaal van een oude man die een kapotte telefooncel in zijn tuin heeft gezet. Op die plek lukt het mensen die een geliefde zijn verloren om met hen te communiceren via de wind en zo enigszins om te gaan met hun verlies.

Terwijl het nieuws van de telefooncel zich verspreidt, komen mensen van steeds verder hierheen om met hun geliefden te kunnen ‘spreken’. Ook Yui besluit de reis te maken. Maar eenmaal daar, heeft ze niet de moed om de telefoon op te pakken. Maar ze blijft terugkomen, om de mensen te observeren die dat wel kunnen. Dan ontmoet ze Takeshi, een weduwnaar wiens dochtertje niet meer heeft gepraat sinds het overlijden van haar moeder…

Wat is het prachtig dat er een telefooncel bestaat, waar je met je overleden geliefden 'kunt spreken'. En wat mooi dat Laura Imai Messina daar een boek over heeft geschreven. Alleen al vanwege de flaptekst ben je benieuwd naar het verhaal.

In het begin van 'Dingen die we toevertrouwen aan de wind' ben je als lezer even zoekende. Wie is wie precies? Waar gaat het verhaal naartoe? Je hebt wel even de tijd nodig om goed in het verhaal te komen. Wat uiteindelijk volgt, is een bijzonder verhaal over rouwen en over doorgaan na een groot verlies. Messina weet het verhaal van Yui en van Takeshi op een mooie manier te vertellen. Zij hebben allebei groot verdriet te verwerken. Ondanks dat dit een zwaar en heftig thema is, heeft de auteur er geen heel zwaar boek van gemaakt.

De schrijfstijl van Messina is soms wat verwarrend. Je leest heden en verleden door elkaar, gedachten en gevoelens van met name Yui en af en toe ineens een heel kort hoofdstuk met soms maar enkele zinnen. Hoe verder je in het boek komt, hoe beter je alles kunt plaatsen en hoe meer je begrijpt waarom de auteur voor deze manier van schrijven heeft gekozen. Al met al is 'Dingen die we toevertrouwen aan de wind' een bijzonder boek.

Auteurs: Laura Imai Messina
Titel: Dingen die we toevertrouwen aan de wind
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400512344