Overslaan en naar de inhoud gaan

Leo A.A. de Jong – Tijdecho (en andere korte verhalen)

In deze verzameling korte verhalen wordt er gespeeld met de soms grillige relatie tussen de toekomst en het verleden, die zich uit in herinneringen, dromen of andere mechanismen die je kunnen confronteren met een soort roep van vroeger: een tijdecho, die vaak onverbiddelijk is en tot ver in de toekomst gehoord kan worden.

De verhalen hebben een existentialistische inslag, waarbij de vraag ‘hoeveel invloed heb ik nu eigenlijk echt op mijn leven?’ vaak verrassend wordt beantwoord door de spelingen van het lot.

Als je de verhalenbundel ‘Tijdecho’ voor je ziet, wordt je aandacht meteen getrokken door de kaft. Hier staat een afbeelding op waar je naar kunt blijven kijken en die continu lijkt te verspringen en te bewegen. Als je er te lang naar kijkt, kun je er zelfs een beetje tureluurs van worden. Dit boek valt hoe dan ook meteen op in de boekhandel als je de voorkant ziet.

Na het lezen van de proloog ben je meteen benieuwd naar de rest van de bundel. De punten die Leo A.A. de Jong daarin opsomt, zorgen voor herkenning. Je zult één of meerdere zaken herkennen en je na die proloog afvragen of je daar toch iets aan kan veranderen. Knap dat de auteur na een paar pagina’s al voor elkaar krijgt dat je over je eigen doen en laten met betrekking tot tijd nadenkt.

De rest van de verhalenbundel is net zo interessant om te lezen. De verhalen lezen stuk voor stuk vlot en zijn allemaal boeiend. De Jong begint met een korte voorgeschiedenis van het desbetreffende verhaal waarna je het volledige stuk kunt lezen. Het fijne aan een bundel vol verhalen is dat je zo’n boek gemakkelijk oppakt om even een verhaal in te lezen. Je leest dit soort boeken meestal niet in één keer uit, maar dat hoeft ook helemaal niet. ‘Tijdecho (en andere korte verhalen)’ is een fijne en prettige bundel om te lezen.

Auteur: Leo A.A. de Jong
Titel: Tijdecho (en andere korte verhalen)
Genre: Verhalenbundel
Aantal pagina's: 160
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789493059597