Overslaan en naar de inhoud gaan

Lieke Hester – Het kan ook nooit normaal

Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, en soms zelfs allemaal op dezelfde dag.

Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.

Na een kort voorwoord en een mooie brief getiteld ‘Lieve jij’ neemt Lieke Hester haar lezers mee in haar drukke en onvoorspelbare wereld als hoofdagent. Wellicht herken je haar van de serie ‘Bureau Burgwallen’ van Ewout Genemans. Anders is het sowieso de moeite waard om haar boek te lezen én om de serie te bekijken.

Hester laat met al haar verhalen in ‘Het kan ook nooit normaal’ zien hoe veelzijdig haar baan is. Boven ieder hoofdstuk staat haar functie en de werkplek van dat moment. Bij sommige hoofdstukken staat een korte disclaimer. Vaak betekent dit dat het verhaal over zelfmoord of huiselijk geweld gaat. Heel goed dat dit erbij staat voor het geval mensen het te heftig vinden om daarover te lezen. Je kunt de hoofdstukken in principe willekeurig door elkaar lezen. Ik heb ze gewoon op volgorde gelezen, omdat dat toch een soort gewoonte is om een boek van voren naar achteren te lezen.

De auteur weet op een begrijpelijke toon haar verhalen met haar lezers te delen. Door de beeldende manier van vertellen komen sommige situaties als het ware tot leven voor de lezer. Heel knap gedaan. Je krijgt daardoor nog meer respect voor het vak van de politie. Wat krijgen zij veel over zich heen en wat hebben zij met veel verschillende situaties te maken. Je snapt echt niet dat er mensen zijn die agenten uitschelden, met geweld bedreigen of nog erger.

‘Het kan ook nooit normaal’ laat ook de menselijke kant van het vak zien. Ik heb echt hardop moeten lachen om bijvoorbeeld “de eetcravings” van Hester. Ik vond het prachtig om te lezen hoe de politie als het ware een hechte familie voor elkaar is. Zo mooi hoe dat in bepaalde situaties naar voren kwam. De auteur heeft een interessant boek geschreven, waarmee je respect voor de politie (en andere hulpdiensten) nog meer toeneemt. Wat mij betreft, mag ze zeker nog eens een boek schrijven om haar verhalen met ons te delen.

Auteur: Lieke Hester
Titel: Het kan ook nooit normaal
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402709674