Overslaan en naar de inhoud gaan

Liz de Zwart – De babysitter

Simone en haar man hebben twee kinderen. Toen ze zwanger was van haar dochter, zeven jaar geleden, is ze gestopt met werken omdat de druk haar te veel werd. Nu wil ze weer beginnen. Ze kan meteen aan de slag bij haar vroegere werkgever en schakelt een babysitter in, genaamd Elin. Die extra hulp in huis is een uitkomst.

Toch raakt Simone almaar meer in de war. Ze vindt spullen terug op vreemde plekken en lijkt geplande familieafspraken te vergeten. Stug zet ze haar werk voort en probeert ze haar draai te vinden in haar nieuwe rol, totdat de situatie uit de hand loopt… Wordt de druk haar net als vroeger te veel, of speelt er iets anders?

‘De babysitter’ begint met een korte proloog, waarna je als lezer meteen een aantal vragen hebt. Wat is er precies gebeurd met de moeder van de twee zussen? En wie wordt door één van hen verantwoordelijk gehouden? Je aandacht is getrokken en je bent benieuwd hoe het verhaal vervolgens verder zal gaan.

Liz de Zwart vertelt het verhaal vervolgens voornamelijk vanuit Simone met tussendoor in een hoofdstuk af en toe een fragment vanuit Elin. Dit wordt wel aangegeven binnen het hoofdstuk, maar het zorgt er in eerste instantie wel voor dat je even moet wennen aan deze vertelwijze. Dat komt ook omdat je nog niet zo goed weet wat Elins rol binnen het verhaal zal worden. Als zij eenmaal als babysitter aan de slag is gegaan, leest het allemaal wat prettiger.

‘De babysitter’ kent een bepaalde psychologische spanning. Als lezer weet je al gauw wie er achter de vreemde dingen die gebeuren zit. Je bent vooral benieuwd naar de beweegredenen van die persoon. Dat had De Zwart nog wat meer mogen uitdiepen. Datzelfde geldt voor de herinneringen uit het verleden. Voor je gevoel had de auteur daar meer mee kunnen doen, als het boek wat dikker was geweest. Al met al is ‘De babysitter’ een prima thriller die gemakkelijk wegleest.

Auteur: Liz de Zwart
Titel: De babysitter
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 174
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789047205616