Overslaan en naar de inhoud gaan

Loes den Hollander – Mij zie je niet

Je hoort het steeds vaker: puber pleegt zelfmoord ten gevolge van pesten. Je schrikt, je wordt boos, je vraagt je af hoe het mogelijk is dat niemand iets in de gaten had. Toch, als je goed nadenkt, weet je dat iemand iets opgemerkt moet hebben: een leraar, een studiebegeleider, een vertrouwenspersoon. Maar die geven nooit thuis, die verdoezelen hun verantwoordelijkheid met verbijsterde gezichten en bijna poëtische teksten vol medeleven voor de nabestaanden.

Ik ben een nabestaande, ik ben de moeder van een kind dat werd dood gepest. Ik weet sinds die dag hoe de hel eruitziet en ik heb besloten om een paar mensen dezelfde ervaring te gunnen.

Na de ziekte van haar man en haar eigen ziekteperiode is Loes den Hollander terug met een nieuwe thriller. Heel knap dat ze nog dit jaar een nieuw boek uitgebracht heeft. En wat heeft ze weer een spannende en boeiende thriller geschreven.

In ‘Mij zie je niet’ volg je twee personages: een ik-personage en Jeantine van Dis. Afwisselend lees je vanuit één van hen een of meerdere hoofdstukken. Langzaamaan leer je beide vrouwen beter kennen. Alhoewel het lange tijd onduidelijk blijft wie het ik-personage nu precies is. De auteur probeert je hierbij op het verkeerde been te zetten door de aanwijzingen die ze geeft. Het duurde bij mij vrij lang voor ik echt wist wie deze “ik” was.

Als lezer weet je rationeel dat het ik-personage nare dingen uithaalt met Jeantine, maar op de een of andere manier krijgt Den Hollander het voor elkaar dat je soms een soort sympathie voor dit personage voelt. Ze heeft haar dochter op een afschuwelijke manier verloren. Geen enkele ouder hoort zijn of haar kind(eren) te overleven, dus je kunt je voorstellen dat dat rare dingen met je doet. Dat praat helemaal niets goed, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat je soms medelijden met haar hebt.

De auteur werkt naar een spannende ontknoping toe, waarin je antwoord krijgt op al je vragen. De spanning zit ‘m deze keer niet helemaal in het hoe en waarom rondom de dader, maar meer in wat voor effecten heeft de dood van iemands kind op een ouder. Dat maakt van ‘Mij zie je niet’ geen standaardthriller zoals we van Den Hollander gewend zijn, maar vooral een psychologische thriller die je wel weer het liefste in één ruk uit wil lezen.

Auteur: Loes den Hollander
Titel: Mij zie je niet
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: Crime Compagnie
ISBN: 9789461093011