Overslaan en naar de inhoud gaan

Lowie van Gorp – We houden je vast

Een lieve vrouw, zes prachtige kinderen en een goede baan. Lowie van Gorp had altijd de wind mee. Tot hij hoorde dat zijn dochter Guusje ernstig ziek was. In 'KanjerGuusje' beschrijft hij de ziekteperiode van zijn dochter. 'We houden je vast' begint op het moment dat Guusje is overleden.

De dood is onomkeerbaar. Guusje wordt gemist. Ze laat een grote leegte achter. Op de wind heb je geen invloed, wel op hoe je de zeilen zet. Drie elementen spelen daarbij een belangrijke rol: kracht, betrokkenheid en trots.

Deze week is het een maand geleden dat mijn vader overleed. Een heel ingrijpende gebeurtenis die ik nog aan het verwerken ben en waar ik waarschijnlijk de rest van mijn leven op een of andere manier nog mee bezig zal. Van de uitvaartbegeleider ontving mijn moeder het boek ‘We houden je vast’ van Lowie van Gorp, waarin de auteur vertelt hoe zijn gezin en hij omgingen met het overlijden van hun dochter Guusje. En wat heeft dat boek indruk op me gemaakt.

In ‘KanjerGuusje’ heeft Van Gorp het verhaal rondom de ziekteperiode van zijn dochter beschreven. Nu gaat hij verder na het overlijden van haar. Elk deel bestaat uit een aantal maanden en is opgedeeld in een aantal korte fragmenten. Je leest het verhaal vanuit Guusjes vader, maar je leest ook hoe het met haar moeder, broers en zussen gaat. Dat maakt het een bijzonder boek dat bij je binnenkomt, vooral als je zelf net een dierbare hebt verloren.

Een aantal fragmenten kwamen echt enorm bij me binnen. Van Gorp schrijft op een gegeven moment dat hij het boek ‘Beter’ van Maarten van der Weijden heeft gelezen. ”Als ik het boek begin te lezen, vertelt hij over het winnen van de gouden medaille. Tijdens de persconferentie werd gevraagd hoe hij de leukemie overwonnen heeft. Hij antwoordde dat hij de ziekte niet overwonnen heeft. Hij is gaan liggen en heeft de behandelingen ondergaan. Ik ben onder de indruk van de wijze waarop Van der Weijden over zijn ziekte schrijft. Beter worden of sterven. Het is geen kwestie van positief denken en vechten. Het is een kwestie van geluk. Ik ben het met hem eens. Een stukje verderop in datzelfde fragment zegt de auteur: Als je zegt dat je tegen kanker moet vechten, dan beledig je alle mensen die er ooit aan overleden zijn.
Wat me ook is bijgebleven, is de vergelijking van rouwen met een gebroken vaas. De auteur heeft hierover gelezen in het boek ‘Ze zeggen dat het overgaat’ van Johan Maes. Als je de scherven van een gebroken vaas aan elkaar lijmt, wordt het nooit meer de oude vaas. En zo is het met rouwen ook. Je bent als rouwende niet tijdelijk uit je doen om daarna alles weer zoals vroeger op te pakken; je bent voor altijd anders.

Ik vind het knap hoe Van Gorp het rouwproces van zijn gezin zo pakkend op papier heeft weten te zetten. ‘We houden je vast’ is een mooi, heftig en indrukwekkend boek geworden.

Auteur: Lowie van Gorp
Titel: We houden je vast
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 282
Uitgeverij: Pollux
ISBN: 9789081911214