Overslaan en naar de inhoud gaan

Maggy van Eijk – Onthoud dit als je verdrietig bent

Maggy worstelt. Soms met het leven maar vooral met zichzelf. Naast haar leven als jonge vrouw in hartje Londen - met bijbehorend sprankelend leven - stuitert ze van paniekaanval naar zelfbeschadiging en van depressie naar overmatig drinken.

Tegenwoordig heeft ze een gereedschapskist vol handvatten die haar helpen staande te blijven als haar hoofd op hol slaat. Zo weet ze waar ze het beste kan huilen in het openbaar (in een bikramyogales bij een zelfscankassa of achter in een Uber), waar ze blij van kan worden (een te gekke band ontdekken op Spotify, honden knuffelen en een opgemaakt bed) en waar ze het gevoel van krijgt dat ze leeft (haar nagels in een neonkleur lakken, zoute drop eten en de handstand doen).

‘Onthoud dit als je verdrietig bent’ begint met een sterke introductie, waardoor je meteen weet waar je aan toe bent met dit boek. Ze is open en eerlijk voordat ze verder gaat met het boek. Knap gedaan door Maggy van Eijk.

Van Eijk heeft geen standaard zelfhulpboek geschreven, voor zover deze al bestaan. Ze heeft er een boeiend boek van gemaakt dat vol humor zit. Bij alle verschillende thema’s die ze behandelt, kom je serieuze en grappige stukken tegen. Dat maakt het lezen over zwaardere thema’s ineens een stuk gemakkelijker. Denk hierbij aan hoofdstukken zoals ‘Onthoud dit als je je baan verliest’ en ‘Onthoud dit als je je eigen lichaam haat’.

‘Onthoud dit als je verdrietig bent’ is geen boek dat je in één ruk uitleest. Telkens een of twee hoofdstukken werkt volgens mij het beste. Maar als je uiteindelijk alles gelezen hebt, kun je maar tot één conclusie komen: wat knap dat de auteur dit zo heeft kunnen opschrijven.

Auteur: Maggy van Eijk
Titel: Onthoud dit als je verdrietig bent
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 272
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000359592