Overslaan en naar de inhoud gaan

Marianne en Theo Hoogstraaten – Kruisgang

Iris woont in een leuk appartement en heeft een boeiende baan bij een uitzendbureau. Ze staat op het punt om promotie te gaan maken. Dan ontvangt ze een dreigbrief met een cryptische Bijbelse tekst en een bizarre foto die verwijst naar een persoonlijk geheim. Niet lang daarna komt een oude schoolvriend op gruwelijke wijze om het leven. Zit hier een verband tussen?

Iris wordt noodgedwongen herinnerd aan haar middelbare schoolperiode, en met name een excursie naar Florence waar uitdagende weddenschappen centraal stonden. Ook klasgenoot Sam komt weer terug in haar gedachten. Hij werd zo erg gepest dat hij uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd. Iris vraagt zich ineens af of Sam wel echt dood is. Misschien neemt hij nu wel wraak. Maar hij wist toch niets van haar schaamtevolle geheim?

Na een korte proloog die enkele vragen oproept, gaat het verhaal van ‘Kruisgang’ verder in de tegenwoordige tijd. We leren Iris kennen en een nog onbekende hij-figuur. Wie is deze man? En welke bedoelingen heeft hij? Dat ze slecht zijn, ontdek je vrijwel meteen. Marianne en Theo Hoogstraaten hebben in ieder geval meteen spanning in het verhaal gebracht. Die spanning wordt alleen maar groter door de dagboekstukjes van Sander die je tussendoor te lezen krijgt. Wie is deze Sander? Wat is zijn rol in de rest van het verhaal? Langzaamaan krijg je daar antwoord op.

Ook al is ‘Kruisgang’ alweer tien jaar geleden uitgebracht, het bevat een helaas nog steeds actueel thema. Jammer genoeg vindt pesten nog steeds plaats, zowel op scholen als in het werkende leven. Het schrijversechtpaar Hoogstraaten laat met hun boek zien welke verschrikkelijke gevolgen dit kan hebben. Door de dagboekfragmenten proberen ze een kijkje te geven in het hoofd van een gepest kind. Ze laten hun lezers nadenken. Komt de zelfmoord echt alleen door het pesten of is er meer aan de hand?

Hoewel je als lezer al vrij snel door hebt wie de geheimzinnige brievenschrijver is, blijft ‘Kruisgang’ een interessant boek om te lezen. En de auteurs hebben op het einde nog een verrassing voor hun lezers in petto. Al met al is het een aanrader om te lezen.

Auteur: Marianne en Theo Hoogstraaten
Titel: Kruisgang
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 220
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026122651