Overslaan en naar de inhoud gaan

Marieke Douwes – Iets nieuws onder de zon

De vijfentwintigjarige Daphne zit in een dip. Na het overlijden van haar vader is haar sociale leven niet-bestaand en van haar baan bij het makelaarskantoor wordt ze ook al niet gelukkig. De oplossing? Een paar maanden Westzand. Rina, de flamboyante vriendin van de familie, heeft hulp nodig in haar winkel in het pittoreske kustdorpje. Daphne grijpt deze kans om er even tussenuit te gaan met beide handen aan.

Het duurt niet lang of Daphne is volledig ingeburgerd. Maar Westzand heeft meer te bieden dan zon, zee en koppige zwerfgeitjes: de charmante kunstenaar Fernando brengt haar danig in de war. Niet alleen vanwege zijn helderblauwe ogen en tomeloze enthousiasme, maar ook omwille van zijn zesjarige evenbeeld: zijn zoontje Storm. Terwijl de weken maanden worden en haar terugkeer naar huis steeds dichterbij komt, zal Daphne moeten besluiten: waar is haar thuis?

Hoofdpersonage Daphne komt in eerste instantie vrij onzeker over, waardoor je als lezer het gevoel hebt dat ze bepaalde zaken laat liggen waar ze eigenlijk juist veel zin in heeft. Je weet dan nog niet zo goed waardoor het komt. Is het omdat haar vader is overleden? Moet ze wennen aan haar nieuwe omgeving? Zit het in haar karakter? Gaandeweg het verhaal van ‘Iets nieuws onder de zon’ kom je daarachter en ga je Daphne steeds meer waarderen.

Marieke Douwes weet stukje bij beetje Westzand tot leven te toveren voor haar lezers. Je krijgt een steeds beter beeld van het plaatsje zelf en van de bijzondere inwoners. Op een gegeven moment zou je zelf ook wel eens een dagje naar Westzand willen gaan. Het klinkt er zo gezellig. En je bent gewoon heel benieuwd naar het geitje. Heerlijk dat de auteur het voor elkaar krijgt dat je helemaal wordt meegenomen in het verhaal.

Niet alles uit ‘Iets nieuws onder de zon’ is even verrassend; een bepaalde wending binnen het verhaal zie je al van verre aankomen. Dat doet echter verder niets af aan het verhaal. Douwes heeft een fijne en leuke roman geschreven. Ik ben benieuwd over wie het tweede deel uit deze serie zal gaan: een al geïntroduceerd personage of een nieuw iemand?

Auteur: Marieke Douwes
Titel: Iets nieuws onder de zon
Serie: De duinen van Westzand
Genre: Roman
Aantal pagina's: 224
Uitgeverij: Harper Collins
ISBN: 9789402767872