Overslaan en naar de inhoud gaan

Marieke Nijkamp – 54 minuten

In de aula van Opportunity High School barst paniek los wanneer een van de leerlingen begint te schieten. De andere leerlingen ontdekken op datzelfde moment dat ze als ratten in een val zitten en niet weg kunnen uit de aula. Wat nu?

Claire, Tomás, Autumn en Sylv ervaren de schietpartij allemaal op een andere manier mee. Een iemand bevindt zich buiten de school; een ander buiten de aula. En twee van hen maken alles van binnenuit mee. Hoe loopt dit voor hen, de andere leerlingen en de docenten af?

Marieke Nijkamp is een Nederlandse, die ervoor koos om haar debuut in het Engels te schrijven. ‘This is where it ends’ stond wekenlang in de top 10 van de New York Times Bestsellerlijst in de categorie Young Adult. De uitgeverij heeft haar debuut naar het Nederlands laten vertalen. Best bijzonder hè?

Het verhaal van ’54 minuten’ lees je via vier personages. Boven elke passage staat wie er aan het woord is. In het begin heb je dat echt nodig om te onderscheiden wie wie is. Het duurt daardoor even voor je lekker in het verhaal zit. Dat verandert meteen als de schietpartij begonnen is. Wie is de schutter? Wat is het motief? Wie gaat het overleven en wie niet?

Nijkamp beschrijft de gebeurtenissen zo geloofwaardig dat je voor je gevoel haast zelf in de aula zit. Je voelt als het ware de angst, het verdriet en de pijn van de leerlingen. Natuurlijk weet je niet echt hoe het is om het mee te maken als je dat niet ervaren hebt, maar de auteur zet het verhaal wel heel levensecht neer.

Stukje bij beetje leer je de verschillende leerlingen en zelfs de schutter wat beter kennen. Je gaat steeds meer met de personages meeleven en hoopt dat ze allemaal overleven. Als je ’54 minuten’ uithebt, blijft het verhaal nog lange tijd door je hoofd spoken. Hoe verschrikkelijk is het dat er leerlingen zijn die dit hebben meegemaakt en waarschijnlijk getraumatiseerd voor het leven zijn. Erg indrukwekkend debuut!

Auteur: Marieke Nijkamp
Titel: 54 minuten
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Harpercollins Young Adult
ISBN: 9789402715408