Overslaan en naar de inhoud gaan

Mark Boode – Vogelkinderen

De wereld van Aqila en Dayo is groen en vreedzaam. Dieren hebben een stem. Geluk staat voorop. De nieuwe mensen hebben vleugels. Ze kunnen vliegen en praten met dieren. Ze noemen zichzelf: Vogelkinderen.

Aqila is een vogelmeisje. Haar moeder is de hoogste bestuurder. Haar vader heeft ze nooit gekend.
Gewone mensen zijn er ook nog. Zij mogen niet meer meebeslissen. Dayo is een gewone jongen. Zonder vleugels. Dayo is gek op Aqila, maar hij weet dat zij later een vogeljongen zal kiezen. Wat betekent dat voor hun vriendschap?

Na een kort voorwoord waarin Mark Boode aan zijn primaire doelgroep uitlegt wat voor soort boek ze te lezen krijgen, begint het verhaal. Je leest ‘Vogelkinderen’ vanuit de personages Aqila en Dayo. Telkens staat erbij vanuit wie je een hoofdstuk of een fragment leest. Dat helpt je, zeker in het begin van het verhaal als alles rondom de personages nog wat onduidelijk is. Je hebt wel even een paar hoofdstukken nodig om goed in het verhaal te komen en te ontdekken in wat voor soort wereld de personages leven. Ook het korte voorwoord helpt daarbij.

Boode heeft een bijzonder jeugdboek geschreven, waarin een actueel thema - duurzaamheid - centraal staat. Het boek is nog actueler geworden met de zogenoemde klimaatspijbelaars die in actie komen voor een betere, duurzamere wereld. Dat willen de kinderen uit het boek ook. Mooi om te lezen hoe dit fictieve boek enkele raakvlakken met de werkelijkheid heeft.

‘Vogelkinderen’ eindigt met een fictieve reisgids van ‘The only planet’. Daarin worden verschillende begrippen uit het boek van extra uitleg voorzien. Erg leuke toevoeging.

Auteur: Mark Boode
Titel: Vogelkinderen
Genre: Jeugdroman / fantasy
Aantal pagina's: 280
Uitgeverij: Mark Boode
ISBN: 9789082418910