Overslaan en naar de inhoud gaan

Marli Elisa – Ik heb mij

Lottie is op de bruiloft van haar beste vriendin Kate als haar lichaam haar weer in de steek laat. Ze gaat naar huis en krijgt een hatelijk bericht van Kate. Wat voelt ze zich toch een enorme loser. Waarom kan ze niet zoals iedereen een normaal leven hebben?

Voor Ralf probeert ze haar chronische vermoeidheid en pijn te verbergen. Ze doet haar uiterste best om 'goed genoeg' te zijn. Maar langzaam komt ze er achter dat dit niet is wat ze wil en ze kiest voor zichzelf.

Met ‘Ik heb mij’ heeft Marli Elisa een mooie roman geschreven, waarin een belangrijk thema voorbij komt: hoe ga je om met een chronische ziekte? Wat voor effect heeft je omgeving hierbij op je? Interessant gekozen door de auteur, vooral omdat je hier niet vaak iets over leest.

In het begin moet je eventjes wennen aan het hoofdpersonage Lottie. Je valt natuurlijk middenin haar verhaal en je vraagt je wel even af wat er nu precies met haar aan de hand. Zeker als je leest dat bepaalde schoenen aandoen te vermoeiend voor haar is. Al gauw ontdek je dit en groeit je respect voor haar. Ondanks haar chronische vermoeidheid probeert ze het beste ervan te maken.

Het is mooi om te zien hoe Elisa het hoofdpersonage een belangrijke ontwikkeling laat doormaken binnen de weinige bladzijden die het verhaal heeft. Vaak gebeurt dit niet in korte verhalen, maar bij ‘Ik heb mij’ is dat zeker wel het geval. Mede door die ontwikkeling krijg je nog meer respect voor Lottie en laat ze je nadenken over jezelf. Want voor iedereen kan gelden: kies voor jezelf! Mooie boodschap van de auteur… en zeker eentje om te onthouden.

‘Ik heb mij’ is een fijne roman om lekker even tussendoor te lezen. Lottie is een mooi personage dat je nog wel even bijblijft. Je hebt het gevoel dat er nog meer over haar te vertellen valt. Hopelijk volgt er ooit nog een (kort) verhaal over haar.

Auteur: Marli Elisa
Titel: Ik heb mij
Genre: Roman
Aantal pagina's: 123
ISBN: 9789083266701