Overslaan en naar de inhoud gaan

Marlies Slegers – Ongewenst

Feline is radeloos als ze ontdekt dat ze zwanger is. Als zestienjarige is ze er nog hélemaal niet klaar voor om moeder te worden. En met de vader, haar ex-vriendje Milan, wil ze eigenlijk niks meer te maken hebben.

Wat betreft Feline zit er maar één ding op… Haar omgeving denkt daar echter heel anders over. Iedereen probeert haar op andere gedachten te brengen. Hoe moet Feline nu ooit een beslissing nemen? En wat nou als die keuze toch niet de juiste blijkt te zijn?

Bij uitgeverij Kluitman verschijnen elk jaar young adult-novelles, speciaal bedoeld voor tieners waarin belangrijke onderwerpen centraal staan. Zo zijn er al novelles verschenen over een gijzeling, stiefouders en een schietpartij. ‘Ongewenst’ van Marlies Slegers is het nieuwste boek in deze serie en gaat over een (ongeplande) tienerzwangerschap.

Meteen vanaf het begin weet de auteur haar lezers te boeien. Je ontdekt al vrij snel samen met hoofdpersonage Feline dat ze zwanger is. Dat was niet gepland en absoluut niet de bedoeling; Feline is namelijk pas 16 jaar. Slegers weet de wanhoop van Feline duidelijk naar voren te brengen. Ze zorgt ervoor dat je je als lezer probeert te verplaatsen in het hoofdpersonage en je afvraagt wat jij in zo’n geval zou doen. Hierdoor word je als het ware helemaal meegezogen binnen het verhaal.

De schrijfstijl van de auteur is toegankelijk voor de primaire doelgroep, waardoor het fijn leest. Slegers heeft zich goed ingeleefd in deze doelgroep en het doen en laten ervan. Daardoor zullen tieners bepaalde handelingen van Feline, haar vrienden en/of haar klasgenoten herkennen.

Richting het einde heeft de auteur nog een verrassende wending voor haar lezers in petto. Al met al is ‘Ongewenst’ een interessant en mooi boek dat uitstekend binnen de Kluitman-novelles past.

Auteur: Marlies Slegers
Titel: Ongewenst
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 104
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020609677