Overslaan en naar de inhoud gaan

Marlies Slegers – Vertrouw me maar

Kaat is 12 jaar en zit in groep 8. Ze heeft een nieuwe profielensite ontdekt, genaamd ‘MyFriendz’. Daar leert ze de leuke DJ15 kennen. Ze kan gezellig met hem chatten. Zijn zus Chloe is model en wil Kaat best proberen te helpen om zelf ook model te worden. En daar is de webcam van Kaat heel handig bij. Maar eerst gaat ze gezellig met al haar klasgenoten op kamp: fietsen, zwemmen, zingen… en misschien is dit dé gelegenheid om haar nieuwe klasgenoot Michael beter te leren kennen.

Michael komt uit Australië, maar woont nu tijdelijk met zijn vader in Nederland. Hij vindt het hier maar niets. Hij wil terug naar Australië, waar hij lekker kan surfen en waar al zijn vrienden wonen. Zijn vader lijkt het hier wel naar zijn zin te hebben. In ieder geval met de moeder van Sven. Daar wil Michael verandering in brengen. Maar hoe doet hij dat?

In ‘Vertrouw me maar’ maken we kennis met Kaat en met Michael, die elk zo hun eigen probleempjes hebben. Marlies Slegers heeft zich duidelijk goed ingeleefd in haar personages. Het taalgebruik (onderling en in berichtjes naar elkaar), het internetgebruik, het onschuldige karakter van de hoofdpersonen… het klopt allemaal in het verhaal. Leerlingen van de basisschool (en begin middelbare school) zullen zich er goed in kunnen herkennen.

Slegers heeft een toegankelijk verhaal geschreven. Het is een goed leesbaar jeugdboek, waarin een duidelijke boodschap naar voren komt: “Let op wat je allemaal op internet doet!” De auteur laat zien wat er allemaal zomaar kan gebeuren als je niet oplet. Het is leerzaam, en niet alleen voor de jeugd. Het laat ook ouders zien welke gevolgen het internetgebruik kan hebben. In een wereld waarin social media en mobieltjes een belangrijke rol spelen bij zowel kinderen als volwassenen, laat ‘Vertrouw me maar’ zien dat niet alles is wat het lijkt. Dit boek is daarom zeker een aanrader om te lezen. Het zou eigenlijk wel verplichte leesstof voor leerlingen van groep 8 moeten zijn.

‘Vertrouw me maar’ is na ’Onder mijn huid’ het tweede boek dat ik van Marlies Slegers lees. Beide boeken hebben een duidelijke boodschap, zowel voor de jonge lezers als hun ouders. Slegers’ verhalen doen me ergens wel denken aan de boeken van Carry Slee, die ook altijd iets extra’s mee wil geven aan haar lezers en hun ouders.

Auteur: Marlies Slegers
Titel: Vertrouw me maar
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina's: 190
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020624762