Overslaan en naar de inhoud gaan

Marloes Berghege – Niemand mag met kerst alleen zijn

Niemand mag met kerst alleen zijn, punt. Toch besluit Josien een jaartje over te slaan als ze de dag voor kerst gedumpt wordt door haar jeugdliefde. Iedereen – inclusief Josien – is verbaasd, want hoe kan een kerstaholic als zij nou kerst overslaan? Kan ze dan niet ná de kerst beginnen met haar soloretraite? Nee. Josien is vastbesloten. Dit is wat ze nodig heeft om haar nieuwe leven als *slik* single op koers naar succes te zetten. Deze kerst brengt ze in haar eentje door. Althans, dat is de bedoeling…

Want een kerst alleen doorbrengen blijkt lastiger dan gedacht. Vrienden, familie, een kerstkoor, zelfs een hond in een roze trainingspak; de wereld lijkt haar maar niet met rust te willen laten. Tot grote frustratie van Josien. Haar kerst lijkt een grote mislukking te worden. Maar is dat wel zo? Is een kerst alleen wel écht wat ze nodig heeft – of wil?

Hoofdpersonage Josien maakt een grote ontwikkeling door in het verhaal van ‘Niemand mag met kerst alleen zijn’. Het is mooi dat je daar als lezer getuige van mag zijn. Marloes Berghege heeft met Josien een interessant personage neergezet. Daarnaast is de auteur niet mals voor haar hoofdpersonage; Josien wordt namelijk vlak voor de kerstdagen gedumpt. Heel interessant om te lezen hoe zij hiermee omgaat.

Berghege heeft een fijne schrijfstijl, waardoor het verhaal lekker vlot leest. Ik had alleen soms wel wat moeite met de Limburgse passages. Het is prima te volgen als je niet uit Limburg komt, maar het zorgde in mijn geval soms wel voor wat vertraging tijdens het lezen. Bij die stukken moest je af en toe wel even goed kijken wat er nu precies gezegd werd.

Verder heeft de auteur met ‘Niemand mag met kerst alleen zijn’ een fijne kerstnovelle geschreven. Het verhaal bevat drama, liefde, geluk, familie en heel veel kerstzaken. Een fijn verhaal om lekker even tussendoor te lezen nu we richting de kerstperiode gaan.

Auteur: Marloes Berghege
Titel: Niemand mag met kerst alleen zijn
Genre: Roman
Aantal pagina's: 104
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021032481