Overslaan en naar de inhoud gaan

Martine Bijl – Rinkeldekink

Martine Bijl kreeg in september 2015 een hersenbloeding. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast.

Eind mei van dit jaar overleed Martine Bijl. Wat was zij een geweldige vrouw. Ik kende haar vooral van ‘Het zonnetje in huis’ en ‘Heel Holland Bakt’. Ik genoot van haar scherpe en leuke opmerkingen tijdens dit populaire bakprogramma en ik had gehoopt dat het haar gegund was om nog één seizoen te presenteren. Niets ten nadele van André van Duin overigens, want hij doet het ook geweldig.

In ‘Rinkeldekink’ neemt Bijl haar lezers mee in haar herstel na de hersenbloeding. In haar karakteristieke stijl vertelt ze over dit herstel. Ze gebruikt soms humor, bijvoorbeeld als ze vertelt dat E.T. in haar hoofd lijkt te zitten. En dit bedoelt ze dan niet op een fijne manier.

Knap hoe ze haar heftige revalidatietijd heeft weten om te zetten in een mooi verhaal dat niet heel zwaarmoedig is geworden. Dat maakt het een aanrader om te lezen. Niet alleen voor mensen die dit proces hebben meegemaakt of die dit bij een naaste hebben meegemaakt, maar voor iedereen die ergens een beetje fan was van Martine Bijl. Wat fijn dat wij allemaal van haar hebben mogen genieten met haar boeken en op de televisie.

Auteur: Martine Bijl
Titel: Rinkeldekink
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 128
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789025453398