Overslaan en naar de inhoud gaan

Matt Haig - Middernachtbibliotheek

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen.

Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven: waarin ze Olympisch zwemkampioen is, wél bij haar ex is gebleven of haar droom om gletsjeronderzoeker te worden daadwerkelijk heeft waargemaakt. In elk bestaan probeert ze haar weg te vinden. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?

Als er één boek is waar ik heel veel enthousiaste reacties over voorbij heb zien komen, is het 'Middernachtbibliotheek' van Matt Haig geweest. Dit boek kwam altijd voorbij als ik boekentips vroeg. Toch heeft het eventjes geduurd voordat ik het ben gaan lezen. Ergens dacht ik dat het boek misschien zou tegenvallen, omdat vrijwel iedereen er positief over was. Gelukkig bleek dat niet het geval te zijn.

Meteen vanaf het begin word je als het ware meegezogen in het verhaal van Nora. Je leert haar kennen in haar huidige leven om alvast een eerste beeld van haar te kunnen krijgen. En vanaf het moment dat dit hoofdpersonage in de Middernachtbibliotheek terecht is gekomen, wordt het verhaal alleen maar interessanter. Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als je bij een bepaalde gebeurtenis in je leven iets anders had gedaan. Hoe zou je leven er dan hebben uitgezien? Nora gaat dit gewoon daadwerkelijk beleven om te ontdekken wat er bij haar voor zou zorgen dat ze het leven wel de moeite waard zou vinden.

Haig weet dit op een bijzondere manier te beschrijven. Hij laat Nora door het verhaal heen een grote ontwikkeling doormaken, die je als lezer stukje bij beetje mag bijwonen. Daarnaast laat de auteur je ook over jezelf en je eigen leven nadenken. Dat suddert nog wel even door nadat je 'Middernachtbibliotheek' hebt uitgelezen. Het is een prachtige roman vol mooie quotes (waarvan ik er eentje wil benoemen "Onderschat nooit het grote belang van kleine dingen") en bijzondere momenten. Ik kan me alleen maar aansluiten bij alle positieve recensies die ik voorbij heb zien komen. Ik raad je van harte aan om dit boek ook te lezen, als je dat nog niet gedaan hebt.

Auteurs: Matt Haig
Titel: Middernachtbibliotheek
Genre: Roman
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048860067